El papa Benet ha mort. Diversos diaris del món van publicar fa dies aquesta notícia. Era una fake new o notícia falsa, basada en un moviment inusitat del papa Francesc, que va visitar per sorpresa —viuen a 300 metres— el Papa emèrit. Un mitjà va deduir que el Papa bavarès ja era difunt, i que per això Bergoglio s’havia precipitat a veure’l. Sense contrastar ho va publicar. Pólvora. La Santa Seu s’enfrontava amb aquest cas amb una altra crisi de comunicació, i no de les petites. No van fer cap comunicat. No ho van desmentir. Contradir una mentida no és una bona estratègia. Però sí que van proposar-se calmar les masses, i la decisió és una bona pràctica a tenir en compte. Com aquell qui no vol la cosa, el portaveu de la Santa Seu, director de la Sala de Premsa, el periodista nord-americà Greg Burke, va publicar una foto seva passejant pels Jardins Vaticans, on deia que feia bon dia al Vaticà. Darrere seu, per qui ho volgués veure, s’intuïa el papa Benet, ja vellet, passejant. I ben viu. Ho ha explicat al Fòrum Deusto de Bilbao el qui ara és l’home que encapçala la comunicació de la Santa Seu, l’argentí Lucio Ruiz Adrián, enginyer, teòleg i mànager, prefecte ad interim fins que el Papa el nomeni a ell o a un substitut, des que va renunciar el qui fins ara havia estat tallant el bacallà i duent a terme la reforma vaticana comunicativa, monsenyor Dario Viganò.
Els qui teniu l’encomiable costum de llegir diaris, amb precaució i formació, no us ho empassareu tot
L’època de les mitges veritats és més perillosa que la de les mentides, que es desacrediten soles. Les mitges veritats, les fake news, tenen un component de versemblança molt verinós. És el rumor entronitzat com a dogma, en un moment en què prima a veure qui la diu més grossa. El problema és que cada cop es fila més prim. Llegeixes la notícia de les cremes robades de la Cristina Cifuentes i et sembla plausible, fins al punt que no saps si és veritat o si és una notícia enginyosa del Mundo Today, especialitzada en disbarats ben explicats. La mentida pot destruir la reputació d’una persona o d’una institució en segons. Generar confiança costa anys, perdre-la pot ser motivat per un tuit. El Papa, que cada any fa un missatge sobre la comunicació, en el seu text dedicat a les fake news demana menys incendis, especialment a les xarxes socials. És conscient que no és culpa dels periodistes només (tenim defectes, però no tots), sinó de les pressions sovint de poders econòmics i polítics que no hesiten davant la temptació de potenciar la mentida i el descrèdit.
L’ètica és indispensable per exercir les professions (imaginem un metge, un pilot d’avió o un infermer sense ètica, quina por), però també per als periodistes és l’avantsala de tota responsabilitat. Al final els lectors que sobrevisquin a tanta contaminació informativa, sabran triar. Que un bon titular, ens deien a periodisme, no t’espatlli la realitat. Ser el primer no equival a ser el millor. I anar matant la gent no acaba de ser rentable si ressusciten tan de pressa.
Els qui teniu l’encomiable costum de llegir diaris, amb precaució i formació, no us ho empassareu tot. Brindem avui pel lector intel·ligent i amb criteri i pels mitjans que garbellen i contrasten. I que els assassins de Papes siguin més prudents i s’adonin que el que estan matant és el bon periodisme, i amb aquestes males praxis periodístiques, s’estan fent ells solets l'harakiri.