Dins de les expressions que es perden, recupero la que pregona "tenir fusta de líder”. La fusta és compacta, robusta, ferma, resistent. No es doblega per un cop d’aire. Sant Ignasi de Loiola era un líder formador de líders. F. Xabier Albistur, que ha estat alcalde de San Sebastià, ha estudiat com en una societat inestable com la nostra, cal revitalitzar el concepte de líder. El lideratge, explica, és una funció social que s’inicia essent líder de si mateix. Lead en anglès ja indica direcció, anar cap a algun lloc.
Sant Ignasi de Loiola, que de lideratge en sabia un niu, va establir les bases per a una organització com a comunitat cohesionada de persones i finalitats, dirigida per una autoritat que no només ha de tenir cura de l’ordre organitzatiu intern dels col·laboradors, sinó que ha de dur la comunitat a poder acomplir la seva missió. Amb èxit, suposadament. Per liderar cal identificar les qualitats i les potencialitats de la gent que col·labora en una missió. Sovint ens queixem que els nostres líders polítics actuen en solitari i es preocupen poc de formar quadres dirigents. Aquesta setmana he estat a la Universitat de Navarra a Pamplona i a la Universitat de Comillas a Madrid, dos llocs que saben potenciar els equips de govern. No en va l’Opus Dei i els jesuïtes tenen escoles de negocis com l'IESE (Opus Dei) i Esade i Icade (els jesuïtes). He vist i he participat en converses sobre la identitat i la missió de la universitat, que passa també per bons equips de govern i per lideratges clars. El Papa insisteix en la idea que els líders han d’obrir processos. Els caps que he tingut i he admirat són els qui amb visió han sabut obrir processos i facilitar espais perquè els altres també n’obrin i els comparteixin. Un governant que es tanqués en sí mateix, s’esgotaria i seria erm.
Totes les qualitats que exigim dels líders no són res sense el valor del servei
Per això quan podem fer un acte tan revolucionari com anar a votar, és bo que recordem qui volem que ens lideri, i no en va podríem evocar el retrat d’aquesta persona: És innovadora? És emprenedora? És una mestra? Ensenya a ensenyar? És una persona innovadora i inconformista? Renovar no vol dir trencar amb l’ordre establert, sinó partir d’aquest ordre i utilitzar-lo, millorar-lo, impulsar-lo pel bé comú. Els líders són persones que saben que aquesta vida, tal i com va expressar bé sant Ignasi, ens ofereix “moments sublims” però sobretot molts dies –llargs– de debilitats humanes diverses. Els bons dirigents no obliden mai que les seves qualitats no són pel seu lluïment personal, sinó per apoderar els seus col·laboradors. Quan tenim un cap a qui la fama li puja al cap, és necessari que els col·laboradors l’avisin, perquè aquestes derives lesionen les organitzacions. Els col·laboradors han de saber que els líders exigiran capacitat de superació i iniciativa, i que impulsaran sempre a “ser més”, entre d’altres coses perquè ells seran els líders que garantiran la continuïtat de les accions. Autoexigència, coneixement, gestió de conflictes, passió per la funció que exerceixen, iniciativa… Totes les qualitats que exigim dels líders no són res sense el valor del servei. Sant Ignasi ha deixat una formula magnífica, un consell vital: “Abans de tot, estimar i servir”. Sense esperit de servei, els líders no són més que dirigents àvids de poder que no generen espais de creixement ni de llibertat. Aquests líders, no ens enganyem, es formen, i no tothom té aquesta fusta. El deure dels partits polítics i dels quadres dirigents és buscar-los i formar-los, i ser honestos quan no els tenen. Apareixen suposats líders que en realitat no ho són. Que no ens venguin gat per llebre. A un líder se’l reconeix perquè no és un dirigent qualsevol. Creix ell, però fa créixer els altres.