Ara sí que es comencen a moure peces al tauler de Roma. El Papa ha escollit sis dones com a expertes del Consell d’Economia de la Santa Seu. Es tracta d’un òrgan rellevant, no accessori, presidit per un cardenal amb un nom tan poc capitalista com Reinhard Marx. És una estructura que supervisa els comptes vaticans. Les escollides són laiques, i dues són espanyoles. Dels tretze membres, sis són dones. Insòlit. Una operació quirúrgica per la igualtat que no té precedents a la Santa Seu. És el primer cop que hi ha tantes dones expertes en un consell d’aquesta grandesa i prestigi. El Consell va néixer el 2014 per dur el control sobre les activitats administratives i financeres dels dicasteris de la Cúria Romana (equivalents a ministeris laics) com també de les institucions relacionades amb la Santa Seu i l’Estat de la Ciutat del Vaticà. El Consell té quinze membres: vuit són cardenals i bisbes, set són experts internacionals, dels quals sis són dones i un expert italià.
El cardenal Marx, arquebisbe de Munic i Freising, coordina aquesta entitat que ara incorpora Charlotte Kreuter-Kirchhof, professora de Dret Públic a la Universitat Henrich Heine de Düsseldorf. També han cridat a files Marija Kolak, presidenta de la Bundesverband der Deutschen Volksbanken und Raiffeisenbanken.
Les dones representen només un 22% del personal laboral a la Santa Seu, el més alt de la història però encara un nombre reduït degut a la composició de l’estructura eclesial
Les dues espanyoles són María Concepción Osácar Garaicoechea, sòcia fundadora del Grup Azora i presidenta del Consell d’Administració d’Azora Capital i Azora Gestión i Eva Castillo Sanz, membre del Consell d’Administració de Bankia, del Consell d’Administració de Zardoya Otis SA i dels consells d’administració de la Fundació Comillas-ICAI i de la Fundació vinculada als jesuïtes Entreculturas.
També ha nomenat Ruth Mary Kelly, vicerectora de la Universitat Saint Mary’s de Londres i exsecretària d’estat laborista d’Educació al Regne Unit. La tresorera del príncep Carles de Gal·les, comandant del Reial Ordre Victorià Leslie Jane Ferrar també s’uneix a les expertes, que són sobretot directives financeres i professores universitàries. Crida l’atenció que siguin dues alemanyes, dues espanyoles i dues britàniques, i cap dona americana. Les dones representen només un 22% del personal laboral a la Santa Seu, el més alt de la història però encara un nombre reduït degut a la composició de l’estructura eclesial.
El Papa no ha nomenat cap superiora general per a aquest Consell, sinó que es deixarà aconsellar per dones del món de les finances, els negocis i la universitat. Ha deixat l’economia per al final, quan ja semblava que no tenia interès urgent en fer nomenaments de dones que l’acompanyin en aquest camí poc plàcid que ha de recórrer. Reformar el Vaticà, un dels seus objectius, ha costat la salut a més d’un predecessor. Ell continua dient que dorm bé i que confia. Ara, a més, té sis consultores d’altíssim nivell que podran aconsellar-lo en temes materials. Dones i diners al Vaticà. Comença un nou capítol.