L’estructura de la Santa Seu sembla inamovible i feixuga. Ho aparenta, però l’elefant amaga punts de fuga.
La institució està dividida en un nucli dur de congregacions, dicasteris, i diversos organismes que amb la reforma de Bergoglio de tant en tant s’engreixen o s’aprimen. Però no altera substancialment que la Secretaria d’Estat és qui controla -tot i que té cada cop més obligacions de transparència que abans no existien- i que el Papa és el Papa. Amb els nomenaments de dones es nota que el pontífex hi té un pes decisiu i un toc personal inconfusible. I amb aquesta coherència, el papa Francesc fa nomenaments singulars que reforcen la idea que tot i no ser un papa de detalls revolucionaris, sí ho és de reformes que no són indiferents. En una setmana acaba de deixar-nos dos exemples que han passat sense excessiva cobertura però que són molt reveladors.
El primer és el nomenament per primer cop d’una dona amb veu i vot al Sínode de Bisbes. Un Sínode de Bisbes és això, una reunió de bisbes, i per tant no hi ha dones amb vot perquè no hi ha dones bisbes, bàsicament. Però dins de la composició de l’ens hi ha diverses figures que assessoren i participen. I ell ha volgut posar-hi a una dona, la religiosa Nathalie Becquart, que a part de dir en els debats "excel·lències, crec que aquesta qüestió es podria enfocar també d’aquesta manera”, ara podrà exercir el més poderós dels actes que existeixen quan es tracta de decidir: votar. Becquart és una religiosa xaveriana i des d’ara és sotssecretària del Sínode de Bisbes. La seva espiritualitat és jesuïta, com la del Papa.
Un altre nomenament, en aquest cas a més una bona notícia per a Catalunya, és el de la religiosa i doctora en medicina Margarita Bofarull, que ha estat nomenada membre ordinari de l’Acadèmia Pontifícia per a la Vida. És una institució que va voler Joan Pau II i que va instituir amb el Motu Proprio Vitae Mysterium l’11 de febrer de 1994. El nom ja fa la cosa, i per tant aquest organisme defensa la vida i la seva dignitat. L’11 de febrer, el dia de la Mare de Déu de Lourdes, és sempre un dia propici per nomenaments relacionats amb la salut. Al Vaticà funcionen així.
El darrer document de l’Acadèmia ha estat, a part dels que promouen la vacuna com a acció ètica i responsable, el que defensa la vida de la gent gran sobretot ara amb la pandèmia.
El Papa fitxa a poc a poc, però fitxa bé.
El perfil de Margarita (Marga) Bofarull no podia passar inadvertit per la Santa Seu. Margarita Bofarull Buñuel neix el 2 de febrer de 1961 a Barcelona. És religiosa del Sagrat Cor. Ha estat vicepresidenta de l’entitat més gran que agrupa religiosos a Espanya, la Confer. Es va llicenciar en Medicina i Cirurgia a la UB i també en Teologia. Té un reguitzell de càrrecs vinculats a l’ètica però també a la cultura i a la universitat. Tractar la Marga és entendre la paraula “vocació” i copsar què vol dir solvència contrastada. És una dona d’una formació i potència tal que podria ser bisbe, perquè m’entengueu: vocació de servei, competència, autoritat, bonhomia, i sobretot un sentit altíssim de la justícia i l’honestedat. S’ho creu. I molt. Ha exercit de metge, per tant sap com n’és de fina la ratlla que separa la vida i la mort.
M’han parlat bé de la Marga a Boston, a Trento, a Roma, a Madrid. I ho ha fet gent vinculada al món sociosanitari però també altes esferes universitàries o eclesiàstiques. És, per tant, un consol i un estímul veure que se li reconeix un mèrit (ella que en defuig constantment) que té: podrà assessorar, ser a prop del Papa i poder aportar consells i coneixement. La presidenta del Patronat de l’Institut Borja de Bioètica (URL) i professora de la Facultat de Teologia de Catalunya ara serà encara més incisiva al Vaticà. La seva presència és un regal pels altres membres de l’Acadèmia, que es podran beneficiar de l’aura d’una dona pregona, seriosa però sempre afable. Margarita Bofarull també és presidenta del Comitè d’Ètica Assistencial de l’Hospital maternoinfantil de Sant Joan de Déu. Bofarull encarna la gent que voldries al teu equip, vaja. El Papa fitxa a poc a poc, però fitxa bé.