Tal dia com avui de l’any 1812, fa 210 anys, la Grand Armée francesa que havia envaït Rússia, iniciava la seva retirada. Mig any abans, l’exèrcit francès, format per 691.500 efectius i comandat per l’emperador Napoleó I, havia iniciat la conquesta de Rússia. Les tropes franceses havien estat reforçades amb efectius procedents de Polònia, Baviera, Saxònia, Westfàlia, Prússia, Milà, Toscana, Croàcia, Castella i Catalunya; que elevaven la xifra total d’efectius de l’exèrcit imperial a 771.000 homes, molt superior als 500.000 efectius que va aconseguir mobilitzar el tsar Alexandre I.

Segons la investigació historiogràfica, uns 1.000 soldats de l’exèrcit napoleònic procedien de Catalunya. Però no eren voluntaris ni soldats de lleva; sinó que eren sometents d’un regiment anomenat Princesa de Barcelona, que s’havien rebel·lat contra el règim bonapartista i que havien estat detinguts i enviats com a presoners al principat de Schelswig, i, posteriorment, a combatre al front de Rússia a canvi de la llibertat. Segons les fonts documentals, els catalans que van ser enviats a Rússia estaven comandats pel general Pere Caro i Sureda, i pels tinents Canut, Llanza de Valls i Bonet.

Aquells catalans van ser inicialment integrats al Regiment Joseph Napoleon, format per 4.200 voluntaris i presoners procedents de la península Ibèrica i comandat pel gallec bonapartista Jean de Kindelan. I, posteriorment, van ser enquadrats en una unitat pròpia anomenada Regiment de Catalogne, a les ordres del general Caro i Sureda. Els soldats castellans de Kindelan estaven uniformats amb casaca i pantaló blancs i solapa verda; mentre que els soldats catalans de Caro i Sureda lluïen, també, casaca i pantaló blanc però amb la solapa blava.

El Regiment Catalogne va formar part del cos de batalla que va combatre a la riba del riu Moskva i a Maloyaroslavets (a cent quilòmetres al sud-oest de Moscou), i que es van saldar amb sengles derrotes per a l’exèrcit bonapartista. Després d’una retirada dramàtica (falta de provisions, baixes temperatures, i escomeses dels cosacs), a principis de la primavera de 1813 van arribar a Frankfurt de l'Oder (Prússia, actual Alemanya) totalment delmats. La suma dels efectius supervivents dels regiments Joseph Bonaparte i Catalogne comptabilitzava, tan sols, 62 homes.