El mercat de treball ocupa una vasta extensió de l’economia, no endebades la producció dels països descansa en la feina de les persones que posen les seves habilitats i competències al servei d’obtenir productes i serveis. Tant si són feines manuals, intel·lectuals, de conducció de màquines, sigui quina sigui l’activitat, darrere la producció hi ha persones. Algunes treballen per compte propi i moltes d’altres (la majoria) com a assalariats en empreses o en unitats de serveis públics. Les relacions dels treballadors amb l’empresa, els seus drets i els seus deures, la solució de conflictes, els salaris, les vacances, i un llarg etcètera són tot un món que es desenvolupa en el marc d’un mercat que, de manera simplificada és, com tots els mercats, d’oferta i demanda. Avui parlaré d’oferta, de gent que es posa al mercat perquè els contractin.
Fedea (una fundació d’estudis econòmics) va publicar fa poc un informe en què es constata el gran desajust existent a Espanya entre la formació que tenen les persones i els llocs de treball reals que ocupen. Afecta sobretot aquelles persones que tenen titulacions superiors i es coneix com a sobrequalificació: un 35% dels ocupats amb titulacions en estudis terciaris treballen en ocupacions de nivell més baix del que els correspondria.
En aquesta línia, centrem-nos en un apartat específic del mercat laboral català com és el nivell de formació de les persones que s’ofereixen per treballar, i més específicament, per una banda, els ocupats (persones que efectivament treballen) i, per l’altra, els desocupats (persones amb capacitat, sense feina, i que en volen). Distingirem, de manera agrupada, tres grans nivells de formació: un nivell que anomenarem baix (primària i primera etapa d’educació secundària), un nivell mitjà (segona etapa d’educació secundària) i un nivell alt (educació terciària). La informació més recent ens la dona la darrera Enquesta de Població Activa (EPA), corresponent al tercer trimestre d’enguany, d’on recullo les dades.
Tenim una gran proporció d’ocupats amb titulacions superiors, però una molt baixa (i preocupant) proporció de persones amb titulacions mitjanes
Prèviament, crec que val la pena destacar que la població activa a Catalunya acaba d’assolir el seu màxim històric: quasi 4,1 milions de persones. Mai no s’havia superat la xifra de 4 milions (el 2010 s’hi va apropar, però va quedar lleugerament per sota). I en una línia semblant, aquest ha estat el trimestre amb rècord absolut d’ocupats, 3,7 milions de persones (el 2008 s’hi va apropar, però també va quedar una mica per sota).
Els nivells de formació de les persones ocupades a Catalunya es distribueix amb aquests percentatges:
- un 27,2% nivell baix,
- un 24,1% nivell mitjà, i
- un 48,7% nivell alt.
Són uns percentatges bastant semblants als del conjunt de l’Estat (a Catalunya una mica més elevat en el nivell de formació alt i una mica inferior el nivell de formació baix). Tanmateix, si es compara amb l’estructura que es dona als països de la zona euro, trobem tres diferències substancials: el percentatge d’ocupats amb nivell de formació alt és 10 punts percentuals més alt a Catalunya, per tant, hi ha més llicenciats i equivalents; en canvi, a Europa hi predominen els ocupats amb nivell de formació mitjà, que representen quasi la meitat dels ocupats, un pes relatiu de pràcticament el doble que a Catalunya; i també, els ocupats amb nivell de formació baix representen pràcticament 10 punts percentuals menys que a Catalunya. Per tant, si ho representéssim en una figura geomètrica que reflectís el cap, la cintura i els peus d’un cos humà, a Catalunya hi hauria un cap molt gran, una cintura estreta i una base bastant gran. A la zona euro la cintura seria moltíssim més gran que la catalana. En altres paraules: tenim una gran proporció d’ocupats amb titulacions superiors, però una molt baixa (i preocupant) proporció de persones amb titulacions mitjanes.
Pel que fa a les persones desocupades, es repeteix el mateix patró de cada EPA: menys estudis, més proporció de desocupats. En concret, en el tercer trimestre d’enguany, un 13% de les persones amb nivell de formació baixa es troben desocupades, enfront d’un 8,5% de les que tenen nivell de formació mitjà i del 5% de les que tenen nivell alt de formació.
Aquests són grans trets rellevants de l’oferta de treball en termes formatius de les persones que es troben o que volen entrar en el mercat. Una altra cosa són les ocupacions que en la realitat ofereixen les empreses, els llocs de treball que necessiten i la seva correspondència amb la formació, però aquest és un tema per a un altre article.