Es pot canviar d'estratègia sense tocar l'estil d'oposició. És el que ha fet el PP des de fa dues setmanes davant de la sequera de pròximes convocatòries electorals, la frontissa de Junts sense moure's a favor seu i el PNB fidel a l'executiu, després que el lehendakari Imanol Pradales confirmés el seu suport després de la seva vista a La Moncloa. El desgast del Govern amb la negociació dels pressupostos és lent, però gens segur. Perquè el temps que es vagin a prorrogar els comptes no marca el final de la legislatura.

El PP, animat per les enquestes internes i el dic sec de la llei d'amnistia com a ariet contra Pedro Sánchez, desplega ara la seva agenda legislativa, social i econòmica. Un reloaded de la campanya electoral del 23-J aprofitant la majoria absoluta del Senat. Les acusacions de corrupció del PP a la família Sánchez tampoc no estan donant de si. I més, després de l'última patinada del jutge Juan Carlos Peinado, que en una altra “distracció” o ingerència en la instrucció no ha enviat la causa completa a l'Audiència Provincial de Madrid perquè arxivi o delimiti la causa contra Begoña Gómez.

L'habitatge és la gran crisi nacional sense receptes definitives a la vista

És positiu que el PP parli d'assumptes que afecten una majoria de ciutadans i surti de la ratera antiamnistia. Durant l'any que Alberto Núñez Feijóo es va dedicar al sanchisme pels pactes independentistes, al final del camí, Sánchez va obtenir un milió més de vots, va aconseguir la majoria d'investidura i Salvador Illa és president. Així que ara el PP prefereix emular la governabilitat sense tenir-la. Govern popular en diferit o un assaig general amb mesures que no van enlloc, però obren debat. De moment, les propostes de conciliació, economia i habitatge per intentar fer ombra a l'executiu han aconseguit moure la CEOE —en contra de la setmana laboral de quatre dies—. El risc és que el PP doni batzegades amb les seves mesures i es delati, perquè no dona suport a altres de similars de l'executiu.

La llei de conciliació ha avançat a avui el seu registre al Congrés. Les mesures són conegudes: un banc d'hores a repartir, deduccions fiscals per fill, exempció de la quota d'autònoms per a dones i la gratuïtat de les escoles infantils de 0 a 3 anys, aposta estrella de Feijóo importada de Galícia. Sumar i el PSOE defensen mesures per a homes i dones, convençuts que en afavorir només les dones, les arrossega a fer-se càrrec de més treball domèstic. És fàcil avançar el contingut del debat parlamentari. El PP concretarà alguna mesura i el PSOE li retraurà el seu vot en contra de les actuals: permís igualitari, el reial decret que ampliava els permisos de lactància o la pròpia jornada laboral.

I després hi ha l'habitatge, la gran crisi nacional sense receptes definitives a la vista. Aquesta setmana, el ministeri de d'Habitatge reunirà les comunitats en una conferència sectorial per preparar el Pla Estatal d'Habitatge. En lloc d'aportar en aquesta taula, el PP presenta el seu propi pla. En la roda de premsa dels dilluns, Borja Sémper ha parlat de 200.000 cases i alliberar més sòl. La mateixa música de fons incomplerta en gran part pel govern de l'Estat i les autonomies. Igual que l'executiu no ha començat la construcció dels 163.000 habitatges promesos, el PP ha fet el mateix. Isabel Díaz Ayuso va anunciar amb solemnitat durant el debat de l'estat de la regió el mateix programa urbanístic de fa dos anys: 25.000 pisos públics el 2019, tornats a prometre el 2024. Ni a dreta ni a esquerra, hi ha un sol habitatge al mercat.