Per primer cop a la història, un Papa ha participat en una taula rodona amb líders del G7 i caps de diferents estats. Ha estat al sud d’Itàlia, a Borgo Egnazia, en el 50è aniversari de la cimera del G7. En el seu discurs, el papa Francesc ha estat contundent contra l’ús de la intel·ligència artificial a les guerres i ha demanat la prohibició de les armes autònomes.
“Cap màquina no hauria d’escollir mai posar fi a la vida d’un ésser humà”, va dir el Papa davant dels líders d’Alemanya, Canadà, Estats Units, França, Itàlia, Japó i Regne Unit i també al costat d’alguns convidats com el brasiler Lula da Silva. La prohibició de les armes letals no és un desig naïf del pontífex, que no dubta a qualificar de “drama” els conflictes armats i veu “urgent” replantejar-se el desenvolupament i ús de dispositius com les “armes autònomes letals”. De fet, el Papa ja va parlar de la tecnologia i la IA a la Jornada per la Pau, en el moment en què ofereix un discurs a tot el cos diplomàtic a Roma, i des de 2020 existeix al Vaticà la “Rome call for IA Ethics”, una iniciativa que té l'adhesió de Microsoft o IBM. El director de la Fundació RenAIssance, de la Santa Seu, ha estat aquesta setmana a Barcelona i Bilbao on ha parlat precisament d’algoritmes i ètica i ha precisat que des del Vaticà no existeix una demonització, sinó un interès molt alt per estudiar-ne els efectes i les formes d’aquesta nova forma d’intel·ligència.
Des del Vaticà no existeix una demonització de la IA, sinó un interès molt alt per estudiar els efectes i les formes d’aquesta nova forma d’intel·ligència
Pel papa Francesc, la IA és “fascinant i tremenda”, però també provoca temor i va insistir a mantenir sempre el control humà sobre les màquines: “L’ésser humà no només escull, sinó que en el seu cor és capaç de seduir”.
Dels avantatges de la intel·ligència artificial, el Papa en destaca la democratització del saber i l’impuls de la recerca científica. Però també hi veu el perill de majors injustícies entre nacions avançades i altres en vies de desenvolupament i entre classes dominants i classes oprimides.
El Vaticà està pressionant perquè es creï un marc ètic que reguli la intel·ligència artificial i protegeixi els col·lectius més vulnerables. El Comitè Central del Consell Mundial de les Esglésies, amb seu a Ginebra i que reuneix més de 300 esglésies de tot el món també ha demanat en una declaració fa pocs mesos que els governs estableixin una “acció ràpida per establir règims de regulació i marcs de rendició de comptes adequats davant de la intel·ligència artificial”.