La decisió insòlita del president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, desdient-se en l'últim segon del compromís de sotmetre's a la sessió d'investidura després del preceptiu encàrrec del Rei, al·legant que no compta amb prou vots per tirar-la endavant al Congrés dels Diputats, ha obert tot un seguit d'interpretacions sobre quins suports ha de reunir l'aspirant a rebre l'encàrrec del Cap de l'Estat a partir d'ara. En bona lògica, pel fet de declinar Mariano Rajoy la invitació de Felip VI, i, alhora, mantenir-se ell mateix com a candidat del Partit Popular, només hauria de ser l'escollit si es constatés que en els propers dies reuneix nous aliats polítics.
Com això no sembla que hagi de passar, tot apunta que l'encàrrec reial podria recaure en el socialista Pedro Sánchez, el qual, segurament, no el rebutjaria, encara que hagués preferit que prèviament Mariano Rajoy es rostís al Congrés. El líder del PSOE no té encara prou suports i alguns dirigents del seu partit segueixen amb enorme escepticisme i irritació els seus idil·lis amb Podemos, els dirigents del qual, amb Iglesias al capdavant, sembla que més que voler fer un govern de coalició busquen escanyar el Partit Socialista en la seva pròpia debilitat i enmig de grans contradiccions. Tanmateix, tret d'excepcions, els líders socialistes callen. Com ha dit Carme Chacón al consell nacional del PSC d'aquest dissabte, és temps de silenci. Una recepta que molts al PSOE es comencen a aplicar.
Caldrà seguir també amb atenció els diàlegs entre Sánchez i Rivera, el líder de Ciutadans. El PP, amb el seu desistiment de la investidura, ni que sigui, segons Rajoy, provisional, obliga C's a moure peça. En aquests moments l'abstenció de Rivera no val res o gairebé res, i, a més, el líder català sembla haver perdut aquella frescor que el portava a fer moviments atrevits. Només un acostament al PSOE que el conduís a votar sí a Sánchez el situaria al tauler de joc. Si no, tot plegat quedarà reduït a un hipotètic acord PSOE-Podemos o a noves eleccions. Una cosa que els socialistes descarten per activa i per passiva.