Soc conscient que, a la majoria dels humans, ens agrada queixar-nos per tot (ens sentim còmodes amb la queixa); àdhuc, recrear-nos-hi amb grans dosis d’exageració (ja que ho fem, fem-ho bé, oi?). Parlo en termes generals, és clar. Les meves paraules mai van dirigides a un ens concret. Déu me’n guard! Us dic tot això perquè sé que, després de l’afirmació que faré a continuació, segur que algú es queixarà, i amb raó. Tenir la regla és fantàstic. Sí, ho heu llegit bé: és fantàstic. I no em cansaré de repetir-ho les vegades que facin falta. Estic convençuda que, si els homes la tinguessin (encara que fos un cop a la vida), viuríem en un món molt més just i plaent. Però deixem de banda els homes —que sempre han sigut el centre de tot— i centrem-nos en les dones: crec que som molt afortunades de poder gaudir de la menstruació cada mes. I us explicaré per què.

Cada vegada que tenim la regla, ens depurem, desintoxiquem i regenerem per dins i per fora (i de franc!, només pel fet de ser dones). Sí que és cert que hi ha moltes dones que pateixen l’anomenada síndrome premenstrual (ansietat, canvis anímics, nàusees, vòmits, sensibilitat als pits, migranyes, dolors musculars o articulars, ganes de menjar-te tot el que veus a la nevera de cop…); però també és cert que aquesta síndrome premenstrual es pot resoldre, en gran manera, canviant els hàbits de vida (fer exercici físic regularment, dormir més de set hores al dia, fer servir tècniques de relaxació com el ioga o la meditació, anar al psicoanalista...) i els hàbits alimentaris (incloent-hi suplementació si fa falta). Si tenim els estrògens, la progesterona i la serotonina (hormona de la felicitat) a lloc, tot anirà bé.

I pels que s’ho pregunten i no gosen preguntar-ho: sí, amb la regla es poden tenir relacions sexuals molt plaents

Per la meva experiència personal, us he de dir que maleir la regla cada mes, no ajuda gens; de fet, no fa res més que augmentar-ne els símptomes premenstruals. La regla forma part de tu; rebutjant-la, no aconseguiràs ni que desaparegui ni que millori la relació que hi tens. Així que t’aconsello que l’acceptis, t’hi vagis fent amiga i l’escoltis. No, no m’he tornat boja. Si escoltes el teu cos, sabràs què necessita per estar bé. Qui coneix millor el teu cos que tu? Sé que menjar-te un dònut de xocolata o una bossa de patates xips en plena menstruació et fa sentir la persona més feliç del món, però és un sentiment momentani, fruit de la sobredosi de sucre refinat i de greixos trans que t’acabes de fotre. La realitat és que aquest dònut i aquestes patates xips que has devorat en un moment de descontrol hormonal no només no t’aporten res, sinó que a més a més et perjudiquen la salut i t’augmenten el malestar. Aquest és només un exemple de les conductes que solem tenir les dones quan estem sota els efectes d’algun dels molts símptomes premenstruals, n’hi ha molts més. Us faríeu creus de les pujades i baixades emocionals que poden tenir algunes dones en ple període menstrual; el Shambhala de PortAventura sembla un joc de nens al seu costat. Els pots dir bon dia amb un somriure a la cara i que se’t posin a plorar desconsoladament com si els haguessis dit que han exterminat tota la humanitat. Llavors tenen l’excusa perfecta per endrapar tres rajoles de xocolata amb avellanes i caramel per dins en un tancar i obrir d’ulls. No tindràs temps de pestanyejar una vegada que ja hauran digerit les tres rajoles. I vigila que no et confonguin amb un carbohidrat, perquè, si ho fan, ja pots arrencar a córrer.

Els humans sempre volem solucions ràpides i que no ens suposin cap esforç, però les coses no funciones així: a la vida s’han de fer esforços molt pitjors diàriament (com aguantar les insolències del teu cap o evitar de caure en una depressió profunda després de fer-te un selfie sense filtres o, simplement, haver d’acceptar que la persona que s’ha assegut al teu costat fa tres mesos que no es dutxa). Almenys alimentar-te bé i fer exercici físic regularment beneficia la teva salut i fa que et sentis millor amb tu mateix, i el que és més important: que vegis la regla com una aliada i no com una enemiga. I pels que s’ho pregunten i no gosen preguntar-ho: sí, amb la regla es poden tenir relacions sexuals molt plaents. Ho dic per aquells homes que s’espanten quan senten la paraula regla o per aquelles dones que els fa vergonya que sàpiguen que tenen desig sexual quan estan menstruant. I sí, et pots quedar embarassada si tens relacions sexuals amb la regla. Espero que us hagi agradat el meu punt de vista sobre la regla i que, a partir d’avui, la veieu més com una oportunitat per estar bé que com un càstig diví.