Fa prop d’un any que es va destapar un presumpte frau massiu de vins amb falsa DO per part de l’empresa Reserva de la Tierra, S.L. i de les empreses del grup que pivoten al seu voltant. El cas va sorgir arran de les denúncies que les DO Priorat, Montsant i Terra Alta havien fet als Mossos d’Esquadra en el sentit que l’empresa en qüestió feia servir etiquetes falsificades. Més endavant es va afegir a la denúncia la DO Tarragona, amb la sospita que les seves ampolles fraudulentes s’exportaven a l’estranger.
Amb motiu d’aquella crisi, l’empresa, que tenia com a marca més coneguda al mercat espanyol el vi “Elegido” (en ampolla de litre i preu a partir d’1,5 euros), va eliminar de les seves instal·lacions qualsevol signe d’identitat a les parets de l’edifici que donaven de manera ben visible a la N-420. Fa dos mesos i mig que l’empresa es troba en suspensió de pagaments i ha presentat concurs de creditors. Ahir s’anunciava que el fons d’inversió Sherpa Capital compra actius de Reserva de la Tierra (planta embotelladora, entre altres) amb la voluntat d’impulsar el segment mig del vi espanyol, pensant en la gran distribució. Donem per fet que no ho farà a la manera de Reserva de la Tierra.
Ja es veurà com evoluciona aquest contratemps mercantil d’una empresa que el 2020 va vendre per valor de 58,1 milions d’euros i el 2019 per valor de 60,1. El que no acaba, sinó que acaba de començar, és el procés que portarà els seus responsables davant el jutjat d’instrucció número 3 de Reus aquest proper mes de setembre.
En un article del proppassat 25 de juliol, el diari Catalunyadiari donava detalls de l’auto judicial que imputa sis persones i cinc empreses del grup implicades en l’afer. Els indicis de la investigació policial fan posar els pèls de punta. En destacaré alguns que resulten prou il·lustratius de la categoria dels fets i, sobretot, la categoria dels personatges que poden fer un frau com aquest. Val a dir que l’empresa estava acreditada com a comercialitzadora de les DO indicades més amunt, però el problema és que venia vi de no se sap on, amb etiquetes falsificades, fent passar el producte com si realment fos de DO certificada.
La denúncia del frau es va desenvolupar a partir del seguiment de les etiquetes en supermercats del mercat espanyol, un territori on les DO poden exercir el seu control. Tanmateix, hi ha una part del presumpte frau que mai no es coneixerà perquè el seu seguiment és quasi impossible. Em refereixo a l’exportació.
Aquí algunes xifres:
- El grup Reserva de la Tierra entre 2019 i 2020 hauria comercialitzat 22 milions d’ampolles de DO Terra Alta, mentre el Consell Regulador ens n’havia certificat menys de 2 milions.
- De la DO Catalunya se’n van comercialitzar prop de 3 milions d’ampolles, però en realitat només en tenien de certificades menys d’1 milió.
- Amb una escala menor, però no per això menys greu, de la DO Montsant se n’haurien comercialitzat 27.000 ampolles mentre que només n’hi havia 7.000 de certificades.
- De la DOQ Priorat l’empresa hauria distribuït fraudulentament l’equivalent a prop de la meitat del que produeix tota la DOQ junta.
La denúncia del frau es va desenvolupar a partir del seguiment de les etiquetes en supermercats del mercat espanyol, un territori on les DO poden exercir el seu control. Tanmateix, hi ha una part del presumpte frau que mai no es coneixerà perquè el seu seguiment és quasi impossible. Em refereixo a l’exportació.
El 2019 Reserva de la Tierra va vendre més en mercats exteriors que no pas al mercat espanyol: 27,6 milions d’euros aquí i 32,6 milions d’euros a fora. El 2020 les vendes al mercat espanyol van ser de 39,5 milions d’euros i les vendes exterior de 18,6 milions. Quant d’aquest vi comercialitzat en mercats fora de control, sigui als Estats Units, sigui als països Baixos, sigui a la Xina, era fraudulent?
Reserva de la Tierra va operar des del 2017 a la manera dels miracles bíblics. Un, com a les noces de Canà, que quan s’havia acabat el vi unes gerres plenes d’aigua es van convertir en gerres del millor vi; aplicat al cas que ens ocupa, vins d’origen desconegut es van convertir en vins amb DO. Un altre, la multiplicació dels pans i dels peixos, en virtut de la qual amb cinc pans i dos peixos es va donar de menjar a cinc mil homes; en aquest cas, el poc vi autènticament certificat de Reserva de la Tierra es multiplicava per sadollar mercats de manera fraudulenta amb vi falsificat.
Tot plegat trist i propi de lladres. Encara més greu tractant-se de productes de la terra. Si tot això és cert, estem expectants per veure què hi diu la justícia!