La Universitat Centreamericana UCA, dels jesuïtes, amb seu a Managua, ja no existeix. L’actual govern de Daniel Ortega ha decidit confiscar tots els comptes bancaris, confiscar béns i deixar la universitat sense res. L’acusen de ser un centre terrorista i d’haver traït la confiança dels ciutadans de Nicaragua. La Companyia de Jesús ha emès un comunicat en què expressen el seu desconcert i rebuig a aquestes mesures, que consideren injustes i arbitràries, i fruit d’una persecució a tot el que soni a Església. No he estat mai a l'UCA físicament, però sí que he transitat per les lectures dels seus professors i he sentit durant anys les experiències de les persones que hi han estudiat o ensenyat, també molts catalans. La religiosa i doctora catalana Margarida Bofarull hi va dictar el 2016 la lliçó inaugural parlant del text Laudato si' del papa Francesc i de la vinculació entre ecologia i justícia social. És una universitat de prestigi i on, com s’espera a totes les universitats, s’hi exerceix la llibertat de càtedra i s’alimenta l’esperit crític.

Destruir l’espai cívic i democràtic, amb detencions arbitràries i privació de la nacionalitat i del dret a romandre al propi país constitueixen un empobriment a la dissidència

Aquesta universitat té la seu al carrer Pista de la Resistencia, un auguri esperançat davant de la catàstrofe imminent que suposa tancar un centre educatiu superior. Les fotos que estan apareixent a les xarxes són esfereïdores: gent desclavant quadres i imatges per tal de poder-les salvar, estudiants desconcertats. Un desastre. No estem parlant d’un petit centre parroquial. L'UCA és la primera universitat privada creada a Centreamèrica. Es va fundar el juliol de 1960 com a institució educativa sense fins de lucre, autònoma, de servei públic i inspiració cristiana. Amnistia Internacional ja fa anys, cinc per ser precisos, que està denunciant l’opressió a Nicaragua i el deteriorament dels drets humans. El 18 d’abril de 2018 el poble va sortir al carrer per protestar contra les reformes en el sistema de la seguretat social, i la repressió va ser brutal amb més de 300 morts i 2.000 persones ferides i centenars de detinguts. Una de les persones que més s’ha significat és Erika Guevara, directora per Amèrica d’Amnistia Internacional: “Hi ha un contínuum de repressió a què ha estat sotmesa la societat de Nicaragua” on s’estan duent a terme “patrons de violacions de drets humans soferts per persones que gosen alçar la veu per denunciar la crisi que pateix el país i exigir el respecte per gaudir plenament dels drets a Nicaragua”.

Confiscar propietats, irrompre a les instal·lacions i limitar la capacitat d’actuació com ha passat ara a la universitat ha estat una pràctica amb ONG, fundacions i altres entitats educatives i socials. El papa de Roma, al mes de març, es va pronunciar sobre Nicaragua i va dir que el país vivia una “dictadura” i va titllar el president de patir “algun desequilibri”. El bisbe Álvarez, i altres 222 persones deportades per raons polítiques, no han volgut abandonar el país. Pel president Daniel Ortega, el bisbe Álvarez representa una màfia que no segueix a Déu ni a Jesucrist. El Grup d’Experts en Drets Humans de les Nacions Unides defineix les actuacions del govern com a “violacions generalitzades de drets humans que constitueixen crims de lesa humanitat contra civils” i es demana a la comunitat internacional que imposi sancions a institucions o persones implicades. Destruir l’espai cívic i democràtic, amb detencions arbitràries i privació de la nacionalitat i del dret a romandre al propi país constitueixen un empobriment a la dissidència i, sense oposició, la por s’apodera de tot i de tothom. Els principals perseguits són periodistes, estudiants, intel·lectuals i també persones vinculades a la religió. És trist haver de claudicar, com ara fa l'UCA, davant d’acusacions falses i infundades. L'única esperança en el nostre món globalitzat és que la pressió internacional sigui un agent a favor de la força de la justícia i desmantelli les impunitats amb què s’actua quan l’estat es converteix en totalitari.