L’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans estableix que tothom té dret a la llibertat d’expressió i d’opinió. Aquest dret inclou la llibertat de cercar, rebre i difondre informació per qualsevol mitjà i a tot arreu.

Per què considerem tan fonamental el dret a la llibertat d’expressió? Sense llibertat d’expressió, la població desconeix els fets —o, com a mínim, tots els fets— i, per tant, no disposa de la informació necessària per prendre les decisions més adequades.

Sense una informació de qualitat es fa difícil, si no impossible, poder participar en els debats públics, en els debats democràtics.

La llibertat d’expressió garanteix als individus i a determinats col·lectius minoritaris que la seva veu serà escoltada i, per tant, visibilitza les seves demandes, les seves necessitats. La llibertat d’expressió permet investigacions públiques que desincentiven les males praxis i la corrupció.

Uns mitjans forts i independents garanteixen la transparència i ajuden a controlar el funcionament de les administracions i, per tant, a denunciar les incompetències i a reduir aquelles decisions errònies que en moments d’emergència adquireixen molta més rellevància.

Aquests són només alguns exemples de la transcendència d’aquest dret en situacions de normalitat, però la llibertat d’expressió és més necessària que mai en moments de crisi greu, com la que representa l’actual pandèmia.

La llibertat d’expressió permet investigacions públiques que desincentiven les males praxis i la corrupció

En aquests moments, la salut de la població depèn d’una atenció sanitària de qualitat, com la que estan prestant els nostres professionals en circumstàncies molt difícils, però també de tenir accés a una informació acurada, verificada científicament, dels tractaments i de la manera de protegir-se un mateix i la seva família. Per això, és essencial que els governs i les administracions difonguin informació fiable i en format accessible per a tothom.

Alhora, en aquestes situacions d’emergència sanitària, el periodisme —el bon periodisme— és crucial per tal de subministrar al públic una informació crítica i monitorar i vigilar les accions dels governs.

En aquests moments, qualsevol acció de restricció o de criminalització per part dels governs d’una informació crítica sobre la gestió de la pandèmia pot crear, paradoxalment, una gran desconfiança sobre la informació institucional, retardar l’accés a una informació fiable i representar un impacte molt negatiu a la llibertat d’expressió.

El màxim respecte a la llibertat d’expressió i a la seguretat jurídica és fonamental en aquests temps incerts.

Els valors de la llibertat, incloent-hi òbviament la llibertat d’expressió i d’informació, i el dret i el respecte als drets humans són els principis sobre els quals se sustenta el sistema democràtic i alhora és el que ha de permetre una resposta més eficaç i eficient a la crisi que representa la pandèmia del coronavirus.

 

Roger Loppacher i Crehuet, president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya