Després d'una jornada una mica còmica en què Pablo Iglesias li demanava a través d'un whatsapp a Pedro Sánchez una cita per conversar sobre la seva proposta de govern de coalició i el socialista replicava moltes hores després via tuit que li havia telefonat i que el seu mòbil estava apagat o sense cobertura, els líders de PSOE i Podemos han conversat aquest diumenge a la nit per espai de vint minuts. Així ens ho va relatat gairebé en directe Pablo Iglesias en un altre tuit cap a les 21 hores. La xerrada entre tots dos s'ha produït una vegada ha baixat una mica la irritació enorme que va produir en algunes estructures socialistes l'oferta pública d'un govern de coalició formulada pel líder de la formació morada i que incorporava tot un cartipàs del teòric nou executiu espanyol, inclosa una vicepresidència per a Iglesias.
L'estratègia del secretari general del PSOE passa per no precipitar-se amb un pacte al qual una part del seu partit és molt refractari; traslladar permanentment a l'opinió pública que el 20D els espanyols van votar un canvi polític i, en tercer lloc, esperar que el Rei li proposi la investidura abans de fer moviments polítics de pes. "Canals de comunicació oberts amb tots els grups polítics, mentre que el PP els té tots tancats i que el temps vagi passant", ha explicat un dirigent socialista que coneix perfectament els moviments del carrer Ferraz.
El probable encàrrec de Sánchez a sotmetre's a la investidura aterrarà aquest dilluns al debat de les executives de Convergència i d'Esquerra Republicana. L'aritmètica parlamentària pot donar-los un paper decisiu, ja que entre les dues forces sumen 17 escons. El rovell de l'ou de la qüestió no és si volen veure fora el PP del govern de l'Estat (els dos ho volen), sinó com poden explicar als electorats de cadascú un hipotètic suport a Sánchez sense contrapartides de pes, com seria el suport a un referèndum. El debat en ambdós partits encara no s'ha obert però preval la idea de facilitar un nou govern si els seus parlamentaris al Congrés fossin imprescindibles. I això que els catalans érem els complicats fa un parell de setmanes!