L'altre dia prenent un cafè amb un amic em diu que la seva mare està malalta i en preguntar-li què li passa em respon: “la malaltia de les mares, ja saps”. La malaltia de les mares ve a ser una barreja de depressió, ansietat, mala hòstia, estrès, pessimisme patològic, dependència emocional, irritabilitat, culpabilitat i ganes de cridar l'atenció.
La malaltia de les mares té una víctima predilecta: les filles. Futures mares boges.
Les mares fan coses molt curioses que deixen en evidència que estan boges, sense cap mena de dubte. Controlen la teva regla com si fos la seva pròpia i, mentre de joveneta vetllen –i amenacen- perquè et vingui, així que t'apropes als 30 comencen a suggerir la possibilitat que si no et vingués, tampoc no seria TAN DOLENT. Truquen quan els surt dels nassos i estàs en l'obligació moral i biològica d'agafar el telèfon facis el que facis, perquè és la teva mare i podria estar morint asfixiada en un incendi al Zara. La meva mare m'ha fotut enlaire més claus que cap altra persona. A més, el més raonable si no l'agafes, és que pensi que t'ha segrestat un grup de vietnamites nans per violar-te i esquarterar-te a la sortida de la feina i que ella llavors es mori d'un atac de nervis PER CULPA TEVA. Opinen sobre tot i tots encara que els preguis que no ho facin. Els teus xicots i el TEU FUTUR solen ser objecte de converses acalorades que sempre acaben amb un “no sé per què et poses així, si t'ho dic és perquè sóc la teva mare”. Una mare mai no demana permís per llegir les teves cartes, revisar els teus calaixos, comptar els teus condons, escoltar les teves trucades -perquè parles en veu molt alta- o llençar les teves coses que no sap què són però TANT ÉS, és la teva mare. Les mares arrosseguen una espècie de malenconia eterna i una certa tendència a dir “déu meu” i “que cansada que estic” diversos milions de vegades al dia. A més, les filles som l'estilista de la nostra mare, la perruquera, la terapeuta de parella, la psicòloga, la millor amiga, i unes grandíssimes filles de puta depenent del dia. La meva mare m'ha dit més vegades que m'hauria d'haver avortat que que m'estimarà. Jo també ho faria, mama.
La meva mare m'ha fotut enlaire més 'claus' que cap altra persona
Bromes a banda, no és una casualitat que les dones pateixin el doble de depressió i ansietat que els homes. El 38% de les depressions de les dones s'associa a la menopausa, però la franja d'entre els 25 i els 45 anys –dones joves- és la més freqüent per patir malalties psicològiques. A més, més del 10% de les dones pateixen depressió postpart després de donar a llum i un 20% trastorns mentals perinatals (durant l'embaràs i el primer any de vida del fill). El menyspreu heteropatriarcal als problemes psicològics de les dones en general, i de les mares en particular, fa que moltes d'elles emmalalteixin de manera gairebé crònica i arrosseguin un odi infinit envers el proïsme que es revela clarament en la il·lustrativa frase “què li dec haver fet jo a Déu per merèixer això”.
La veritat és que Déu i la religió en tenen bastant culpa. Moltes de les nostres mares s'han casat molt joves i algunes només han mantingut relacions sexuals amb el que seria el seu marit. Masses no saben què és un orgasme. D'altres han estat mares sense estar preparades per a això o directament sense voler-ho, han patit embarassos de merda, parts traumàtics o avortaments gairebé clandestins. Una gran quantitat de dones no ha disposat del seu cos ni ha pres les pròpies decisions per parir ni per criar els fills. Moltes han hagut de renunciar a les carreres laborals per posar-se al servei d'aquesta institució tan fotudament femenina, LA FAMÍLIA. A sobre, i per gràcia de l'esperit sant que ha beneït les dones amb el do de la maternitat, han hagut de dir sempre que ser mares és el millor que els ha passat en la vida per després tancar-se al bany a prendre quatre trankimazins amb whisky. Això sí, després del trankimazin, les mares han de seguir amb la seva vida i tasques domèstiques, assistir a la cinquena funció de l'escola del tercer fill, i tranquil·litzar la pròpia mare per telèfon que amenaça d'abandonar el seu pare i refer la seva vida. No és estrany que quan els fills es fan grans, i després d'una vida dedicada completament a tenir cura d'ells, pateixin com ningú la síndrome del niu buit. Les mares estan plenes de pors respecte a nosaltres, precisament, perquè saben què és ser dona i ser mare. Estic segura que si fos fàcil es queixarien molt menys davant de Déu.
Mentre la sensibilitat masculina de personatges com Van Gogh, Mozart, Truman Capote, Kurt Cobain i molts altres tarats es valora positivament, la femenina és vista com un símptoma de debilitat
Avui en dia, no existeix un control de la salut mental de les embarassades i les mares a la sanitat pública. Si la medicina no hi dóna la rellevància que mereix, com educarem els homes, els fills i les famílies en general? La ignorància respecte al funcionament cerebral de les dones espanta. Mentre la sensibilitat masculina de personatges com Van Gogh, Mozart, Truman Capote, Kurt Cobain i molts altres tarats es valora positivament, la femenina és vista com un símptoma de debilitat. Les dones som diferents i no passa res. La nostra biologia no respon igual que la masculina. Primer, perquè els nostres dos hemisferis (el racional i l'emocional) estan molt més interconnectats, cosa que fa que ens afectin més les emocions, en general. Segon, tenim un funcionament hormonal completament diferent. Mentre els homes mantenen gairebé estables els seus nivells de testosterona durant la major part de la seva vida adulta, les dones ens enfrontem a una roda d'estats hormonals cada mes mentre som fèrtils per acabar amb la GRAN HÒSTIA HORMONAL a l'embaràs i el part, i la SÚPER HÒSTIA HORMONAL quan arriba la menopausa. Cada setmana del cicle menstrual el cervell femení rep diferents càrregues d'estrogen, progesterona, testosterona, oxitocina o tiroides. Dir-li a una dona en fase premenstrual (premonstrual com diu Erika Irusta R.) amb sorna “et vindrà la regla” només augmenta les ganes d'arrencar-te el cap, estimat.
Encara que l'embaràs i el part són, afortunadament, gairebé sempre moments desitjats, una no pot controlar l'estampida d'hormones que arriben al cervell i modifiquen els estats emocionals. Per molt que els pares estimin els fills –i la majoria els estima- no porten a dins del seu cos el pes físic i de responsabilitat que sent una mare. No poden sentir l'estrès i la por de fer-li mal. No experimenten el part ni senten que els roben la veu quan decideixen practicar-li una cesària o una episiotomia, que a vegades destrossa la sexualitat i la continència femenina. No senten que el cos ha canviat per sempre i que ningú no els deixa queixar-se'n perquè la maternitat és el millor que els ha passat. No pateixen la ràbia, l'odi, la impotència o el sentiment de rebuig i, per tant de culpa, d'algunes mares en acabar de parir. No teixeixen el vincle emocional més gran que es pot sentir, el d'una cosa que ha sortit de la pròpia carn. No senten la incomprensió, la inseguretat, la por. Però sí que poden escoltar, comprendre, estimar i cuidar. Compartir responsabilitat, donar importància i contribuir que les mares, encara que boges, no hagin d'estar tristes. Per la gràcia de Déu.