En una situació de normalitat, l'elecció del president del TSJC seria una nota a peu de pàgina o el que en llenguatge periodístic es diu un entrefilet o suelto, que equival, més o menys, a un espai correcte, però poc destacat. Tanmateix, no és aquest un cas normal des del moment que el president del CGPJ i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, va decidir vetar la reelecció de Miguel Ángel Gimeno pel malestar existent en les altes esferes de Madrid pel que s'entén que és una lentitud inacceptable en la instrucció de la querella pel 9N contra l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau. Lesmes va sentenciar Gimeno, membre de la progressista Associació Jutges per la Democràcia, i va començar a buscar un candidat més coincident amb les seves posicions. El nou president del TSJC, Jesús María Barrientos, que presidia la secció vuitena de l'Audiència Provincial de Barcelona, és el candidat de la majoria conservadora del CGPJ, que l'ha escollit per dotze vots a nou davant Gimeno.
Barrientos, en l'informe com a candidat al càrrec de president del TSJC que va presentar davant del CGPJ, apuntava que veia dificultats per mantenir relacions normals amb el president de la Generalitat i amb el Parlament, i també preveia que després dels resultats del 27S hi hauria serioses dificultats per al manteniment de les vies normals de la relació institucional. La seva posició crítica amb el sobiranisme l'ha ajudat en el sector conservador, segurament en la mateixa mesura que ha perjudicat Gimeno, un magistrat prudent en les formes i discret en els seus pronunciaments. El cert és que en menys de tres anys s'ha remodelat primer la Fiscalia de Catalunya, amb el canvi de Martín Rodríguez Sol, destituït el juny del 2013 per defensar una consulta dins de la legalitat, i ara amb el relleu de Gimeno per Barrientos. En el rerefons dels dos canvis hi ha la consulta del 9N, que ha tingut un efecte devastador en els diferents àmbits de la justícia si se suma a més la dimissió del llavors fiscal general de l'Estat Eduardo Torres Dulce, el desembre del 2014.
Caldrà veure ara en què es tradueix el canvi de Gimeno per Barrientos, ja que el president del TSJC té un paper important en la instrucció judicial pel procés participatiu del 9N. Bé sigui com a president, que podria formar part del tribunal que jutjaria els acusats, o, al contrari, si s'opta per l'arxiu de la causa, ja que també seria un dels tres magistrats que revisaria aquesta decisió. En qualsevol cas, una posició essencial que explica els moviments del president del CGPJ.