La ultradreta ha aconseguit que l’ajuntament de València faça marxa enrere i prenga la decisió de repintar el mur de Jesuïtes i fer desaparèixer qualsevol vestigi de l’obra que l'artista Elías Taño va realitzar dedicada als presos polítics i els joves bascos d'Altsasu.

Com que el mur havia quedat deteriorat després de les nombroses intervencions dels ultres, el consistori ha al·legat que seguirà el protocol previst en estes situacions en que s’eliminen els  graffitis i murals quan estan bruts o espatllats.

mural valencia 1

La decisió municipal s’ha fet pública després que l’alcalde Joan Ribó es quedés sol, defensant primer la llibertat d’expressió de  l’artista, i després matisés la seua posició al respecte arribant a dir que ”se havien tatxat determinades coses per altres persones que també tenien el seu dret a intervenir en l’espai públic”.

Al.lusions a Falange i catalanisme és terrorisme

Tant l’oposició, Ciudadanos i PP, i altres forces polítiques com Vox o el Colectivo de Víctimas del Terrorismo s’havien manifestat contràries a la cessió d’aquest espai i anunciaren diverses denúncies contra l’alcalde per incitació a l’odi.

Per la seua part, el PSPV, soci de govern de Compromís a l’ajuntament, també s’havia girat d’esquena en la polèmica diguen que són contraris a que ningú utilitze espais municipals per qüestionar l’estat de dret.

Des que diumenge l’artista Taño i altres persones pintaren el mural, havia estat un degoteig  de persones i grups d’ultra dreta contràries al mural. A plena llum del dia el tacaren amb pintura negra i escrigueren frases com "catalanisme és terrorisme". La proclama, anava acompanyada de les inicials 'R.V.' en al·lusió a Regne de València signada pel Grup d'Acció Valencianista. També es podia llegir a les parets: "som valencians mai catalans" i altres referències a Falange de las JONS.

L'últim atac va ser aquest dimarts quan un grup liderat pel regionalista García Sentandreu va tractar d'esborrar per complet el mural d'Elías Taño enfrontant-se verbalment la policia.  En aquest grup també destacava la presència del líder del partit ultradretà España 2000, José Luis Roberto, així com de simpatitzants de Defenem València.

Resta per saber si l’ajuntament  de València oferirà Elias Taño un nou espai on expressar-se o,a partir d’ara, haurà de fer-ho de manera furtiva.