Mil euros de pressupost, cinc mesos per a l'elaboració del projecte en paral·lel amb els seus estudi, molt coneixement i confiança en si mateixos ha donat com a resultat el prototip Printeria, desenvolupat per un grup d'estudiants de la Universitat Politècnica de València.
Printeria és una màquina capaç d'imprimir l'ADN d'un bacteri. La seva grandària és com el d'una caixa de sabates i està pensada com una poderosa eina didàctica, artística i com un sistema d'automatització de processos de laboratori a baix cost.
Amb aquesta impressora l'equip de la UPV liderada per Roger Monfort s'ha proclamat guanyador absolut del concurs iGEM 2018 en què han participat 343 institucions de tot el món incloses les universitats més punteres com Harvard, Yale, Sant Diego, Stanford, UCLA o la Sorbona.
Insulina impresa a casa
L'equip multidisciplinari el componen enginyers biomèdics, electromecànics, informàtics i dissenyadors entre d'altres. "Volem facilitar l'accés a la biologia sintètica a baix cost" ha declarat Alejandro Vignoni, un dels instructors de l'equip, de manera que "amb aquest laboratori en miniatura una persona pugui, a mig termini, imprimir el seu pròpia insulina, un artista crear les seves pròpies pintures biològiques sense necessitat de tenir coneixements de biologia o que en l'àmbit sanitari es puguin crear bacteris per reconstruir la flora intestinal o Cèl·lules eliminant l'error humà.
Mai abans cap equip de l'Estat Espanyol havia aconseguit un resultat com aquest que ara emprèn el seu repte més complex; el finançament.