La Direcció General de la Competència de la Comissió Europea (CE) investiga la possible il·legalitat dels ajuts econòmics que va rebre el Consorci València 2007, participat per l'Estat, la Generalitat i l'Ajuntament de València, per a la celebració de la 32 Copa Amèrica de Vela.
L'ens que va gestionar la competició i que actualment gestiona la Marina de València va rebre de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) un préstec de 319 milions d'euros amb l'aval públic per pagar les infraestructures per acollir la trenta-dosena edició d'aquesta competició nàutica i que, segons ha avançat el diari digital 'Valencia Plaza', és ara motiu de la investigació oberta a Espanya.
Segons informa EFE, el Consorci està preparant una resposta, "coordinada des de l'Administració General de l'Estat, concretament des del Ministeri d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació" davant de la sol·licitud d'informació de Competència de la CE "per uns presumptes ajuts al Consorci València 2007".
El deute supera els 400 milions d'euros
El Consorci acumula un deute superior als 400 milions d'euros. La investigació es va iniciar a començaments de 2017 i la Comissió Europea qüestiona que el Consorci hagi continuat rebent fons públics després del final de la competició i ha sol·licitat informació sobre les seves activitats comercials, la situació financera, l'estat del préstec o el detall de les obres que es van finançar, entre altra documentació.
A més, ha detallat que la CE destaca l'existència de "competidors i denunciants potencials" de la Marina i considera que l'activitat comercial del Consorci està "supeditada a la normativa comunitària sobre ajuts estatals" i que els anys següents després de finalitzar la competició, l'entitat "continua registrant pèrdues i rebent ajuda il·legal a través d'aportacions de capital en curs".
Segons han explicat des del Consorci, els presumptes ajuts públics a través del préstec de l'ICO "es van fer en condicions de mercat per generar les infraestructures necessàries per acollir un gran esdeveniment, la 32 Copa Amèrica, declarat d'interès general".
L'explotació econòmica posterior de les infraestructures, han argumentat, es fa en règim de competència i en cap cas no es pot considerar que hi hagi ajuts d'Estat. Les mateixes fonts han indicat que els preus de lloguer d'amarratges i d'espais per a esdeveniments i empreses "es calculen amb rigorosos informes financers i en cap cas no són inferiors als d'altres espais similars".
Els gestors actuals del Consorci intenten evitar la possible multa de Brussel·les al·legant que "La Marina de València té un pla estratègic i financer definit on s'aposta clarament per la sostenibilitat econòmica de l'entitat"