La plataforma en defensa de la creu del Parc Ribalta ha anunciat que denunciarà per prevaricació l'alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, en cas que retire aquest símbol del seu emplaçament actual al parc. El col·lectiu ha explicat en un comunicat que recentment han tingut coneixement, a través dels mitjans de comunicació, que l'Ajuntament de Castelló treballa en un projecte de reforma del parc Ribalta que afectaria la creu situada en aquest. El president de la plataforma, Javier Torres, ha lamentat que "l'alcaldessa, Amparo Marco, no escolte la nostra petició, sense tindre en compte les més de 17.000 signatures que vam presentar a l'Ajuntament en defensa d'aquest símbol religiós". D'altra banda, ha manifestat que "l'elaboració del projecte de substitució de la creu per zones verdes és una forma d'ocultar la seua cristianofòbia". A més, ha criticat que la primera edil "està crispant la ciutadania deixant-se portar per la política bel·ligerant dels seus socis de govern".

Unes afirmacions que no comparteix el consistori castellonenc, des d'on en el seu moment van dir que "la creu de Ribalta no és un símbol religiós, però si ho és de la repressió franquista” en paraules de l'edil responsable de l'àrea de Cultura de l'ajuntament, Verònica Ruiz. El consistori ha reservat pressupost enguany per a retirar la Creu dels Caiguts del parc Ribalta i impulsar un projecte arbori en el seu entorn, però de moment segueix sense concretar una data per a dur a terme esta actuació. Per a açò, considera que la creu no té cap rellevància artística ni històrica que justifique la seua permanència en el parc, per este motiu opten per voler retirar-la.

L’església s’inhibeix

Aques no és l´'unic cas de recolçament a la simboligía fanquista al País Valencià. També recentment, Javier Ortega, secretari general de VOX, ha mostrar el seu suport, la veïna de Callosa de Segura (Alacant) que, des de fa setmanes projecta amb una focus, la Creu que hi havia davant la fatxada de l’església del poble i que l’Ajuntament va ordenar retirar fent complir la llei de memòria històrica. Ortega diu que “el seu partit defensa la llibertat religiosa i que la creu representa la nostra identitat i els nostres valors, qualificant l’actuació de l’Ajuntament com una política de sectarisme i de mentirà”

L’església valenciana es va manifestar fa un temps al respecte de la llei de  memòria història, que obria la porta a retirar les subvencions a les institucions que mantingueren símbols de l’època franquista. “Si alguna parròquia manté setanta anys després creus amb els noms dels veïns caiguts a la guerra civil, aquests elements estan fora de la nostra responsabilitat”. La instal·lació d’estes creus fou producte d’una instrucció estatal del règim, no de l’església. ’Qui els posaren que els lleven si volen” va declarar un portaveu.