Recentment, la portaveu parlamentària d’Esquerra Unida al Parlament Europeu, Marina Albiol, ha demanat que el valencià siga reconegut com a llengua oficial a la UE. Les universitats públiques, Escola Valenciana, Plataforma per la Llengua i altres entitats cíviques i culturals reclamen públicament, des de fa anys, la plena igualtat lingüística i competència del valencià, amb caràcter previ a les oposicions, a tots els treballadors de les administracions públiques, siguen empleats de l’estat espanyol o de la Generalitat Valenciana.
Puix bé, contràriament a aquestes iniciatives, el coneixement del valencià no serà un requisit per als futurs treballadors de les Corts. Així ho ha acordat la Mesa del Parlament amb els vots dels representants del PSPV, Podem, PPCV i Ciutadans i l'abstenció del representant de Compromís i president de la cambra, Enric Morera.
Carmen Martínez, Irene Gómez, Alejandro Font de Mora i Emilio Argüeso han seguit les indicacions de la Junta de Personal de la institució que es va manifestar en contra d'incloure la llengua com a condició necessària per a optar a les places d'administració, documentació, informàtica, lingüística, correcció, manteniment, atenció telefònica i majordomia.
Tant Ciutadans com el PPCV són contraris al requisit lingüístic en qualsevol àmbit de l'administració amb els arguments que suposa una barrera al talent, resulta discriminatori i pot posar en perill la cobertura de determinats serveis públics, com ara la sanitat.
Acord previ amb els sindicats
PSPV i Podem, tot i que favorables com a principi general, argüeixen que en el cas de les Corts hi ha un acord sindical previ que no preveia el requisit. Qualsevol modificació de les condicions de l'oferta pública d'ocupació obligaria a renegociar amb els sindicats, que, d'altra banda, s'han declarat majoritàriament favorables a la inclusió de la competència lingüística en la funció pública però que, després, es manifesten més reticents quan s'ha d'aplicar per a places concretes.
De fet, a les Corts, només Intersindical va demanar que el coneixement del valencià s'incloguera com a condició per a l'accés als llocs de treball oferts per la institució legislativa.