El que va passar fa cinc mesos quan el govern espanyol va acceptar que el vaixell Aquarius desembarqués al port de València 629 migrants rescatats en aigües líbies, ja forma part de l’anecdotari solidari i la política de gestos davant l’opinió pública. Ningú entén ara per què el 12 migrants rescatats pel pesquer Nuestra Madre de Loreto al mateix lloc, no puguin venir a Espanya i hagin de ser desembarcats a Líbia, quan aquestes persones han declarat que “abans prefereixen morir”.
El govern espanyol defensa que el pesquer valencià amb 14 tripulants i una dotzena de migrants a bord ha de desembarcar a Líbia perquè és el "port més segur", ja que és el país que es troba més prop del vaixell que fa una setmana va rescatar 12 persones a alta mar, a 80 milles de Líbia. En aquest sentit, sosté que "preval la seguretat" del pesquer i els seus ocupants "davant l'amenaça de temporal".
“Ningú s’ha interessat per nosaltres”
Respecte a l'oferiment de la Generalitat Valenciana per acollir els 12 immigrants, el delegat del govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Fulgencio, assegura que entén "perfectament" aquesta posició, però que "el que ha de fer el govern d'Espanya és complir la normativa internacional".
També ha intervingut en la polèmica el segon patró del pesquer Nuestra Madre de Loreto: "El govern d'Espanya no vol saber res de nosaltres". En declaracions telefòniques a Efe, Vicente Sempere, segon del patró, ha manifestat que no saben si hi ha avenços en les negociacions perquè el pesquer pugui arribar a terra com més aviat millor, i ha afegit que "ningú" no s'ha interessat per ells.
La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, defensa que el pesquer ha d'anar al "port més proper, que ara mateix no és cap port espanyol", per a "desembarcar aquestes persones".
Líbia, port segur?
Precisament ACNUR ha qüestionat en reiterades ocasions que Líbia sigui un port segur per desembarcar migrants i desaconsella els retorns a aquest país africà després dels rescats al mar. Per part seva, el Defensor del Poble en funcions, Francisco Fernández Marugán, ha començat una actuació d'ofici davant el Ministeri d'Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació perquè valori la possibilitat de permetre el desembarcament en territori espanyol de les persones que viatgen en el vaixell valencià.
Les ONG Open Arms, Sea Watch i Mediterránea afirmen que la Unió Europea i els seus països membres tenen "l'obligació de no autoritzar el desembarcament de persones en un país on hi ha violacions sistemàtiques dels drets humans, tortures i tràfic de persones". Així mateix, recorden que ACNUR ha qüestionat en reiterades ocasions que Líbia sigui un port segur per desembarcar migrants i desaconsella els retorns a Líbia després dels rescats al mar.
Aquestes tres organitzacions, que formen la flota humanitària #United4Med, consideren que el govern espanyol ha d'"exigir a Itàlia i a Malta que obrin els seus ports i que compleixin amb els convenis internacionals que els tres països han subscrit". Tant Malta com Itàlia no sembla que estiguin disposats a permetre desembarcar aquestes persones a bord del pesquer de bandera espanyola.