Hablamos Español arriba a València. Aquesta associació, que reuneix persones de diferents entitats defensores de la proposta de llei de Llibertat d'Elecció Lingüística, ha convocat, aquest dissabte, una concentració per "animar els ciutadans d'Alacant, Castelló i València que facin escoltar la seva veu i evitar, ara que encara estem a temps, que la Comunitat Valenciana segueixi els passos de Catalunya".
La presidenta nacional d'Hablamos Español és Glòria Llac, també de l'associació Galícia Bilingüe,:"tots els col·lectius són benvinguts, ja que som una entitat apartidista, sense sigles, ja que l'elecció de llengua entre les llengües oficials transcendeix esquerres i dretes, sense importar quin partit governi". El "dret a triar castellà s'està vulnerant a Catalunya, Illes Balears, Galícia, Navarra i Comunitat Valenciana, i començant a Astúries i Aragó".
Segons Lago, Vicent Marzà, conseller d'Educació de la Generalitat Valenciana, "ha modificat el model lingüístic i ha prioritzat l'ensenyament de la llengua cooficial en detriment de la llengua comuna, generant un conflicte polític, educatiu i social desconegut fins al moment a la Comunitat Valenciana.Tampoc el Govern central no ha pres cap mesura per restituir els drets lingüístics dels hispanoparlants que en totes les comunitats amb llengua cooficial estan sent conculcats de forma creixent". Reclamem, el respecte als drets lingüístics de les persones que prefereixen utilitzar l'espanyol sense menyscabar els drets dels quals prefereixin utilitzar el valencià, sobretot dels nens que el tenen com a llengua materna, i que estan sent sotmesos a una eliminació progressiva de la seva llengua a les escoles"
El passat mes d'octubre de 2017 la Mesa del Congrés dels Diputats va admetre que la proposta de llei de Llibertat d'Elecció Lingüística d'Hablamos Español "sigui tramitada com a Iniciativa Legislativa Popular (ILP). "A partir de llavors, afegeix Lago, va començar la recollida de les 500.000 firmes certificades que són necessàries per aconseguir que la llei sigui debatuda. La proposta de llei busca garantir que tots els nens d'Espanya podran estudiar en espanyol, si així ho desitgen, i que els hispanoparlants de totes les comunitats autònomes tinguin els mateixos drets lingüístics. Si tenim èxit, cap hispanoparlant no veurà restringida la lliure circulació pel territori del seu país per raó de llengua, perquè podrà escolaritzar els seus fills en espanyol i no tindrà limitat el seu accés a un lloc de treball, ni haurà de suportar cap altra trava lingüística de les que afecten als hispanoparlants en l'actualitat en les comunitats autònomes amb dues llengües oficials".