El mateix dia que Omnium Cultural ha difós la fotografia dels presos independentistes al pati de la presó de Lledoners com a missatge de "unitat i serenitat" com a pròleg a les diferents accions que té previst posar en marxa els propers dies com a protesta davant el judici pitjor l'1-O, circula per les xarxes la no menys “icònica" fotografia dels líders regionalistes del País Valencià feta a l'exposició "Mare del Desamparats", organitzada el MuViM, Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat, i que exhibeix totes les cares de la Geperudeta, patrona dels valencians, i revisa la seua presència social i cultural.
Mónica Oltra, líder de Compromís i vicepresidenta del govern valencià, Enric Morera, del Bloc Nacionalista Valencià i president de les Corts Valencianes i Toni Gaspar, del PSPV i president de la Diputació de València, no han desaprofitat la oportunitat de fotografiar-se als peus de la primera peregrina; una instantània que reflecteix l'ambient polític i social que es viu a València d'esquenes al que passa a Catalunya.
“Desemparats de tota mena i condició”
El paral·lelisme entre el que estan passant els presos polítics catalans i l’exposició que ha captat l’atenció dels líders regionalistes valencians dóna que pensar. En paraules del director del MuVIM, Rafael Company, l'exposició és «una interpretació de la Mare de Déu dels Desemparats en la societat valenciana». Company posa l'accent en la «empatia amb els desemparats de tota mena i condició» i després d'oferir una revisió històrica del fet religiós i social que ha acompanyat la devoció parla del «caràcter radicalment modern de la festa» i destaca que la «secularització no ha matat la religió, sinó que l'ha transformat». Segons el parer de Company «se sigui creient o no», la imatge de la Verge és important en tant que el «desemparament continua i les polítiques injustes es perpetuen».
Des de recordatoris de comunió i discos de Concha Piquer -entre altres intèrprets- fins embolcalls de caramel passant per 'souvenirs' que des de hui es poden comprar, la directora de la mostra, Ángeles Gil, posa l’èmfasi en l'interès i la importància de l'exposició «per descobrir-nos i conèixer-nos més com a societat »perquè recull la història col·lectiva de la ciutat al voltant de la Mare de Déu, però també aconseguirà el "record d'històries personals ".
Així estan les coses al País Valencià.