L'octubre de l'any passat, el senador valencià del PP, Pedro Agramunt anunciava en el seu compte de twitter que deixava la presidència de l'Assemblea del Consell d'Europa "per raons personals". Un abandonament que molts van atribuir al resultat d'uns informes de l'ESI ( European Stabliy Iniciative) que li assenyalaven a ell juntament amb altres polítics d'haver ajudat diplomàticament l'Azerbaidjan. Aquests documents es van batejar com "la diplomàcia del caviar" -una presumpta trama de suborns per netejar la imatge del règim de l'Azerbaidjan al si del Consell d'Europa i que Agramunt va negar.
Avui s'han conegut més detalls de l'informe presentat per l'equip independent d'invetigació d'aquesta institució europea. Segons informa València Plaza, "Prostitutes de tres en tres en hotels de luxe, sobres amb bitllets de 500 euros, transferències digitals de 15.000 euros, regals d'Hermès i, sobretot, caviar." Favors, regals i diners utilitzats per persones de l'Azerbaidjan per aconseguir informes favorables sobre els drets dels presos polítics en aquest país d'Àsia Central.
Les conclusions han estat presentades per Gerald Knaus, president del think tank European Stability Initiative (ESI), i autor de la investigació. En ell es recullen detalls de com Agramunt va pagar de la seva butxaca el viatge d'un membre del Consell perquè pogués votar-lo. El seu país havia vetat el viatge a aquest diputat nacional per una condemna de violència de gènere.
També s'acusa l'expresident del grup de centredreta en PASTURA, l'italià Luca Volonté, de cobrar 2,39 milions d'euros a través de diverses Fundacions, a canvi de manipular vots parlamentaris a fi de protegir els interessos de l'Azerbaidjan. La principal diferència del seu cas amb el del senador valencià és que Volonté està sent investigat per la Fiscalia de Milà per aquest presumpte suborn. Ambdós han estat acusats de no complir els estàndards de GRECO, el Grup d'Estats contra la Corrupció dins del Consell d'Europa.
El problema, assenyalat per Agramunt en les seves al·legacions als investigadors, és que el Consell d'Europa no tenen capacitat per obligar jurídicament a Espanya ni tampoc és un òrgan judicial vinculant. El COE és una organització supranacional en la qual 44 Estats es comprometen a vetllar per la justícia, la democràcia i els drets humans dins i fora de les seves fronteres. El seu estament més important és el Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg, les resolucions del qual vinculen relativament als països membres, ja que no té capacitat sancionadora, com sí que ocorre amb la Unió Europea.
En les seves conclusions, l'informe acusa d'activitats lobistes als parlamentaris del COE Eduard Lintner, Sted Goris, Jaakko Laakso, Karin S. Woldseth i Göran Lindblad. També acusa d'activitats corruptes Luca Volonté, Elkhan Suleymanov i Muslum Mammadov. I finalitza dient que hi ha una "forta sospita" que Pedro Agramunt ha estat part o ha participat en "activitats de naturalesa corrupta". Tots ells haurien trencat el Codi de Conducta del Consell.