Front comú dels 11 investigats per la causa de Tsunami Democràtic. Josep Lluís Alay, Jaume Cabaní, Josep Campmajó, Marta Molina, Carles Puigdemont, Jesús Rodríguez, Marta Rovira, Oleguer Serra, Oriol Soler, Xavier Vendrell i Ruben Wagensberg han emès un comunicat conjunt, també firmat per Òmnium Cultural, Junts, ERC i la CUP, en el qual denuncien l'ús fraudulent del delicte de terrorisme per esquivar la llei d'amnistia. “Es tracta d'una causa política per part d'uns tribunals que no són competents ni tampoc imparcials”, asseguren els investigats. El Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional els investiga per un delicte de terrorisme per les manifestacions que es van dur a terme per protestar contra la sentència del Procés l'octubre del 2019.
Acusen el Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional d'alinear-se amb l'extrema dreta
Els investigats carreguen contra el Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional, i és que consideren que s'alineen amb l'extrema dreta per “deslegitimar una llei que compleix els estàndards internacionals, tal com ha confirmat la Comissió de Venècia”. “Per això, s’usa l’acusació de terrorisme, que és arbitrària, per impedir la via que obre l’amnistia per rescabalar part de la repressió soferta”, diuen que els firmants del manifest, que situen el context actual en l'avenç en la resolució del conflicte polític.
Els 11 investigats consideren que la mobilització vinculada a Tsunami Democràtic va ser “la resposta” de milers de ciutadans de Catalunya, que la tardor del 2019 van exercir “drets fonamentals” per protestar, en el marc de “l’acció no violenta”, contra la sentència del Tribunal Suprem que condemnava per sedició 9 líders socials i polítics a més de 100 anys de presó. De fet, recorden que l'empresonament dels líders polítics independentistes va ser denunciat pel Grup de Treball de Detencions Arbitràries de Nacions Unides, el Consell d’Europa i les principals organitzacions internacionals de drets humans. A més de recordar que el govern espanyol va haver d'indultar-los; les corts espanyoles van reformar el Codi Penal eliminant el delicte de sedició.
Alhora, recorden els anys d'investigacions secretes, infiltracions policials o l'espionatge il·legal amb el programari Pegasus a polítics activistes, periodistes i advocats. “Davant d’aquesta situació i la indefensió jurídica que provoca, volem fer valdre les garanties dels nostres drets, actualment amenaçats, que qualsevol estat de dret hauria d’assegurar en un sistema democràtic”, asseguren.
Nou moviment en la causa
El comunicat arriba després que aquest dilluns el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón hagi citat a declarar els investigats per terrorisme en el cas de Tsunami el pròxim 22 de maig. Els permet declarar per videoconferència des d'un jutjat de Barcelona al jutjat central d'instrucció de Madrid, segons una interlocutòria comunicada aquest dilluns. Segons ha confirmat la seva advocada a ElNacional.cat, Marta Molina, d'Esquerra Republicana, anirà a declarar al jutjat de Barcelona. La meitat dels encausats, però, es van exiliar a Suïssa en ser imputats per Tsunami. Precisament, els dos agents de la policia espanyola que van resultar ferits en els aldarulls de la plaça Urquinaona el 18 d'octubre de 2019, després de les protestes per la sentència del Suprem als líders independentistes, han d'anar aquest dimarts a l'Audiència Nacional a declarar com a testimonis. Tots dos policies són acusació particular en la causa.