“No som aquí perquè tot quedi igual. Som aquí per fer República”. Amb aquestes paraules s’ha posat en marxa l’acte polític de la mobilització multitudinària amb què l’independentisme ha volgut donar resposta a la repressió de l’Estat. De nou, els carrers de Barcelona s’han desbordat amb milers de manifestants; un milió de persones, segons la Guàrdia Urbana. Era la primera Diada amb presos polítics i exiliats i els organitzadors han volgut deixar clar que, malgrat tot, “només hi ha un camí: continuar”. La nova exhibició de força independentista s'ha convertit en una crida per la llibertat dels polítics i líders socials repressaliats, però també en un toc d'atenció als partits.
Així ho ha assegurat la presidenta de l’Assemblea Nacional, Elisenda Paluzie, que ha reclamat a les forces sobiranistes que prioritzin “l’interès col·lectiu al de partit”, que des del Govern es faci balanç dels errors comesos i les mancances per preparar-se per a un nou embat democràtic i que no es pretengui “dir ara que tot ho ha de fer la gent des del carrer”. “Som tots que ho hem de fer”, ha advertit.
Quan l'acte ha començat, feia hores que la Diagonal s'havia anat tenyint de color corall, el de les samarretes d'aquest any en record a les brides que segellaven les urnes de l'1-O i que des de bon matí han anat omplint l'avinguda barcelonina. A la fila zero seguia les intervencions el president, Quim Torra, amb els membres del Govern i el president del Parlament, Roger Torrent, amb una representació molt àmplia dels partits independentistes.
"No malbarateu el que hem fet"
“Us demanem que l’exili estigui unit i que concreti un organisme que sustenti la república proclamada el 27 d’octubre, que no malbarateu el que hem fet, les victòries que hem aconseguit, en especial l’1-O, no digueu ara que allò no era un referèndum”, ha reclamat la presidenta de l’Assemblea, que ha recordat que l’independentisme ha guanyat un referèndum d’autodeterminació i dues eleccions consecutives: “No som al 2012 i encara menys al 2006”.
“Us demanem també que ens tracteu com a adults. Som molt conscients de les dificultats, dels obstacles, de la duresa de la repressió i no us demanem impossibles, però sí rigor, honestedat i determinació”, ha dit.
Sentit d'estat i unitat
També el president d'Òmnium, Marcel Mauri, ha dedicat el final de la seva intervenció a fer un toc d'atenció a les formacions independentistes, a les quals ha reclamat unitat: “Als nostres polítics us demanem sentit d’estat i unitat, que no vol dir uniformitat, perquè és així, amb unitat, que sempre ha avançat el nostre país”. “No ens podem fallar, no ens fallarem”, ha assegurat, tot i que ha admès que “no serà fàcil ni ràpid”, però ha reclamat “coratge i autoestima col·lectiva”.
“Aconseguir la independència depèn de nosaltres”, deien els actors que des de l'escenari anaven reiterant les crides de l'ANC prenent la paraula entre els parlaments.
Resposta de Torra
Acabat l'acte, el president de la Generalitat ha respost a les entitats en una breu declaració en què ha emmarcat la mobilització de la Diada en la marxa pels drets civils, socials i nacionals que reclama per defensar el dret a l'autodeterminació. "Han dit molt bé i tenen tot el dret del món a exigir-nos als polítics que anem fins al final, i així ho farem perquè això no pot continuar així, cada dia que passen a les presons és un dia d'infàmia per aquest país”, ha dit.
L'acte s'ha obert a les 17:14, com ja és habitual. Aquest cop amb una onada de so que ha recorregut els 6 quilòmetres de l'avinguda Diagonal que separen la plaça de les Glòries, on ha començat l'onada, fins al Palau Reial, on s'havien instal·lat unes estructures que simulaven un mur que l'independentisme ha d'enderrocar.
Damunt d'un camió amb dos micròfons han anat desfilant les intervencions previstes a l'acte, que aquest any ha quedat en mans dels responsables de la defensa internacional dels presos i de familiars dels CDR perseguits.
“Mai ens acostumarem a això, quina injustícia, quina brutalitat, quina vergonya!”, ha clamat Núria Tarrés, la mare de l’Adri, el jove membre del CDR acusat de terrorisme i exiliat, que ha denunciat que “la combinació de por i dolor és demolidora, i això és el que volen”. “Ens guanyen quan ens injecten el verí de la por i ens aturem, ens desmobilitzem”, ha denunciat després de descriure l’Adri i la Tamara com a caps de turc escollits per atemorir. No tenim por i ni un pas enrere ha estat la resposta dels concentrats.
També els advocats que porten les causes internacionals contra la repressió de l'Estat han expressat el seu missatge de suport al independentisme. L'expert en drets humans Ben Emmerson ha assegurat que l'any vinent per aquestes dates Catalunya serà una República independent i que les Nacions Unides donaran la raó als presos i a tots els qui van voler votar l´1-O.
En nom de Foreign Friends of Catalonia, Thomas Schulze ha reclamat "fer república ara mateix". "No us atureu!", ha demanat.
L'escocès Aamer Anwar, advocat de Clara Ponsatí, ha retret al govern de Pedro Sánchez que el general Franco estaria orgullós de l'actual Espanya i l'ha acusat de "terrorisme d'Estat" per mantenir els presos i no obrir el diàleg amb el Govern. "No tingueu por, resistint i plantant cara vencerem i Catalunya serà una república", ha dit.
“És hora de dir prou, tanquem el cercle”, “seguim, ferms i decidits”, s’anava clamant des de l’escenari. “Nosaltres tenim la força per superar no només aquest mur que hem fet caure, sinó tots els que vinguin, perquè seguim alçats pel nostre objectiu: la independència!”.