La negociació per integrar la Guàrdia Civil i la policia espanyola al sistema del 112 català, el telèfon que gestiona les emergències i que, des de l’edifici de Reus o des de la Zona Franca, a Barcelona, deriva les trucades als diferents cossos operatius, no és recent. Tot i que el ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, ho hagi venut com una gran conquesta i "normalització constitucional", també formava part del paquet d’acords que anteriors governs havien pactat amb el ministeri per portar a la Junta de Seguretat de Catalunya, que s’ha anat ajornant i que finalment es va acabar celebrant la setmana passada. En aquesta reunió es va incloure aquest acord i l’inici de les negociacions per elevar el sostre de plantilla dels Mossos a 25.000 agents com a cortina de fum per emmascarar la reculada en les competències que el Departament d’Interior ha fet en no acceptar les competències en ports i aeroports.

La integració de la policia espanyola i la Guàrdia Civil al 112, tot i això, ha generat una tempesta política, i els grups independentistes al Parlament han posat com a moneda de canvi per començar a parlar dels pressupostos tirar enrere aquesta integració, que han qualificat d'una "espanyolització" del 112. L’acord s’hauria signat igual amb un govern d’Esquerra, tal com ha pogut saber ElNacional.cat, i, fins i tot, abans del 2017, les converses amb el ministre José Ignacio Zoido, del PP, amb el Departament d’Interior, llavors controlat per Junts, també contemplaven parlar d’aquesta integració.

Sigui com sigui, el que hauria de passar com un acord operatiu sense més, detallat en una línia al final del comunicat oficial enviat a la premsa de la reunió, la necessitat que tenia el ministre espanyol de treure pit davant dels caps i sindicats de la policia espanyola i la Guàrdia Civil el va fer trepitjar la pell de plàtan i jugar una mala passada al president Salvador Illa, que transita, al Parlament, trepitjant una corda massa prima. Ahir, amb Vox i el PP, amb aquest tema, se’n va sortir, però el sarau ja el té a casa i amb la necessitat de començar a parlar dels pressupostos com més aviat millor.

Les policies locals no estan integrades al 112

L’acord per integrar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil al 112, a efectes pràctics, té poc recorregut, asseguren els mateixos treballadors del 112. Defensen, com va assegurar la consellera Núria Parlon, que afavorirà una resposta més ràpida en l’àmbit en què aquests cossos tenen competències. Els Mossos no perdran cap competència i, quan hi hagi un servei on els dos cossos operatius espanyols tinguin competències —la vigilància fiscal de les fronteres, la Guàrdia Civil, o la immigració il·legal, per exemple, la policia espanyola—, des del 112 s’alertarà directament els organismes de coordinació d’aquestes dues policies i no caldrà que els Mossos facin de pont, com fins ara. La integració està en fase de proves, i caldrà adaptar els protocols i també els canals de comunicació amb els dos cossos espanyols.

Protesta davant de la seu del 112, a Reus, en una imatge d'arxiu / EP

Els mateixos treballadors del 112, alhora, posen en avís un fet que ha passat desapercebut durant aquesta escalada de tensió: les policies locals de Catalunya no estan integrades al CAT112 i els operadors de la sala han de trucar-los de manera directa quan és necessari. Defensen que això sí que tindria un efecte pràctic per als operadors i per a la ciutadania, i avancen, també, que la direcció del 112, amb Irene Fornós al capdavant, un alt càrrec nomenat per Esquerra, que el PSC no ha substituït, està treballant per integrar-los. També han avisat que, tal com marca el protocol, les trucades al 112 s’atenen en català, castellà, anglès, francès o alemany, segons la llengua amb la qual el requeridor se'ls hi adreça, i que els operadors traslladen els avisos als cossos operatius en català, tot i que alguns cops rebin respostes en castellà.

En vaga reclamant la internalització

Aprofitant que els darrers mesos, el Comitè d’Empresa del CAT112, controlat per la CGT, també ha aprofitat per recordar que els treballadors de l’empresa privada que ofereix el servei d’operadors a les trucades d’emergència —qui primer atén el ciutadà i després deriva l’alerta als cossos operatius— mantenen un pols amb l’empresa i fa mesos que estan en vaga. Segons denuncien, pateixen condicions precàries i estan integrats en un conveni de telemàrqueting, un fet que, asseguren, afecta la qualitat del servei i la ciutadania: més temps d’espera, trucades perdudes i l’atenció d’uns treballadors esgotats. El PSC, el partit que actualment governa la Generalitat de Catalunya, portava al seu programa electoral la internalització del servei 112, i els treballadors reclamen que ara compleixi la promesa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!