Conseqüències directes per al diputat que va obrir la porta, per omissió, a l’esmena transaccional signada per Junts i el Partit Popular per suspendre l’impost del 7% sobre el valor de la producció elèctrica a partir de l’any que ve. No estava previst que aquest fos el desenllaç de la ponència de la Comissió de Transició Ecològica que es va celebrar el dilluns a la tarda al Congrés dels Diputats, però una absència va facilitar-ho: va faltar el secretari primer de la Mesa, el socialista Juan Antonio Lorenzo, i la votació a la Mesa per aprovar el vet que havia imposat el govern espanyol a les esmenes va acabar descarrilant després d’un empat a dos (un diputat del PSOE i un de Sumar van votar-hi i els dos del PP s’hi van oposar). Això va obrir el camí perquè el PP i Junts, amb la complicitat d’ERC, el PNB i Vox, es poguessin aliar per tirar endavant l’esmena en qüestió. Davant d’aquesta realitat, el PSOE ha pres mesures. El Grup Socialista ha activat el règim disciplinari i imposarà una sanció de 1.200 euros al diputat: 600 euros per cada esmena que no es va poder vetar (la relativa a l’impost sobre la producció elèctrica i una sobre cogeneració). Segons explica El Independiente, la secretària general del grup parlamentari, Montse Mínguez, va trucar al diputat per intentar localitzar-lo i ell li va explicar que tenia una urgència familiar i que no sabia que la reunió seria tan transcendent.
L’origen de tot plegat és la facultat que té la Moncloa de vetar qualsevol esmena o iniciativa legislativa que comporti un augment de la despesa pública o una disminució dels ingressos. Així va ser en aquesta ocasió. Ara bé, la negativa del govern espanyol s’havia de validar a la mesa de la comissió, que es va reunir abans de la ponència que aprovaria l’informe, el primer filtre de la llei. L’absència de Juan Antonio Lorenzo va impedir-ho i, davant la possibilitat que continués viva una esmena original de Junts sobre aquest tema, els populars i els juntaires van segellar una transacció que va rebre llum verda amb el vot a favor d’ERC, el PNB i Vox. Posteriorment, el PSOE va decidir bloquejar la tramitació i ha aparcat la iniciativa en un calaix amb la pretensió de trobar un camí alternatiu per poder aprovar la llei original, relativa als gasos amb efecte d’hivernacle, sense aquesta esmena.
L’esmena transaccional, a la qual va accedir ElNacional.cat, es limita a apuntar que “amb efectes des de l’1 de gener del 2025 i, mentre el sistema no generi dèficit de tarifa, s’aplicarà el tipus del 0 per cent”. Portava la signatura del representant del PP a la ponència i de la diputada de Junts Pilar Calvo. Fonts del PP xifren l’estalvi que suposa aquesta modificació en 400 milions d’euros per a les famílies, 500 milions per a les pimes i 200 milions per a grans indústries. “La resta de països de la Unió Europea no ho tenen, cosa que fa que la nostra indústria sigui menys competitiva”, apuntaven des de les files populars.
Junts i ERC defensen l’esmena per acabar amb l’impost a la producció elèctrica
L’argumentació que va fer Junts va ser que l’impost sobre la producció elèctrica “perjudica doblement la transició ecològica”, donat que “dificulta l’electrificació, ja que eleva els preus relatius de l’electricitat” i “no promou el canvi tecnològic dins de la generació elèctrica”. “Nosaltres no formem part de cap bloc, el que fem sempre és mirar pels interessos de les empreses i la ciutadania de Catalunya”, va defensar la diputada Pilar Calvo. D’altra banda, fonts d’ERC consultades per ElNacional.cat al·legaven que l’impost “encareix la producció d’energia elèctrica i endarrereix la descarbonització perquè enlaira l’energia elèctrica, que és l’energia més neta que hi ha, i dificulta els avenços cap a la transició ecològica i les polítiques verdes”. Així mateix, sostenen que és un “impediment per al creixement de les empreses energètiques públiques” i provoca una “pèrdua de competitivitat en els productors renovables independents que lluiten per fer-se lloc en un mercat completament monopolitzat”.
El govern espanyol estudia presentar un reial decret llei per salvar la transposició europea
Arribats a aquest punt, el govern espanyol està buscant la fórmula per salvar el projecte de llei original, que pretenia transposar una directiva europea per regular el règim del comerç de drets d’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle. Segons fonts socialistes consultades per ElNacional.cat, el compromís del govern espanyol és informar a Brussel·les abans de finals d’any com s’ho farà per aprovar-la. El camí seguia el seu curs ordinari fins que el dilluns el contratemps provocat per l’absència de Juan Antonio Lorenzo va obrir una nova crisi al si de la Moncloa. L’opció que guanya força és congelar definitivament la iniciativa que s’estava tramitant i deixar-la a l’estocada. A canvi, impulsaria un reial decret llei que contingués el text originari d’Europa que s’ha de transposar a la legislació espanyola. Un cop més, això requeriria el suport de la majoria del Congrés, que podria arribar a través dels partits que van permetre la investidura de Pedro Sánchez o mitjançant el vot a favor del PP.