El registre de la proposició de llei d’amnistia per part del PSOE ha tret de polleguera a les 1.200 persones que, segons dades de la delegació del govern central a Madrid, s’ha trobat per desena nit consecutiva a tocar de la seu del PSOE a Madrid, a la cruïlla entre el carrer Ferraz i el carrer Marqués de Urquijo. Després que els socialistes donessin els detalls de la norma al Congrés dels Diputats, Vox ha tornat a convocar la concentració que ha acabat saldat sense incidents. Ni llançament de petards ni d’objectes contra la línia policial que custodia el centre d’operacions dels socialistes a la capital espanyola

 

Nosotros juzgados, ellos amnistiados”, “no es una fiesta, es una protesta”, insults en contra de Carles Puigdemont i Pedro Sánchez, l’himne espanyol i el de la Falange han estat la banda sonora d’una mobilització que ha entrat en cert bucle. A primera hora les persones d’edat avançada es concentren a les primers files i, a mesura que avança la nit, els encaputxats es van apoderant de les posicions centrals. Banderes espanyoles sense l’escut de la Corona com a oposició a la monarquia, algunes de carlistes i d’altres símbols propis de l’extrema dreta han poblat la manifestació d’aquest dilluns a la nit. El líder de Vox, Santiago Abascal, ha fet acte de presència en aquest encreuament ja icònic per als ultres. Són habituals també, aquestes nits, els càntics racistes: “España cristiana y no musulmana”,“Ni un puto MENA en Madrid” o “Esa lechera, a la frontera”. “Ese furgón, para Puigdemont”, cridaven també alguns neonazis.

Aquest ha estat el desè dia de mobilitzacions després d’un diumenge especialment carregat de tensió espanyolista a Madrid, agitada pels discurs del PP i Vox apel·lant a la mobilització permanent contra el PSOE i l’amnistia. La jornada va començar amb una concentració organitzada pels populars que va congregar 80.000 persones de forma pacífica a la Puerta del Sol de Madrid. Milers d’aquests manifestants van tallar posteriorment la Gran Via de la capital espanyola, per dirigir-se a la seu estatal del PSOE. I el carrer Ferraz va tornar a viure mobilitzacions durant tot el dia: des de la una del migdia fins ben avançada la nit. 

El que ha mogut els centenars de manifestants aquest dilluns a la nit ha estat el registre de la llei d’amnistia en solitari per la part del PSOE. Tot i que volien que la norma tingués la signatura de tots els grups que donen suport a la investidura de Pedro Sánchez (Sumar, Junts, ERC, Bildu, PNB i BNG), els socialistes han tirat pel dret davant la falta d'acord amb la resta de formacions. Es tracta d’una llei, avançada per ElNacional.cat, que assegura que millorarà la “convivència” a Catalunya. Els socialistes calculen que beneficiarà 309 independentistes i 73 policies.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!