El Dia de la Hispanitat no podia arribar en un pitjor moment. Té tots els components polítics: auge de l’extrema dreta, crisi de la monarquia espanyola, crítiques d’una part del govern espanyol al cap de l’Estat i guerra entre poders de l’Estat. I també tots els components sanitaris: segona onada de coronavirus descontrolada a la Comunitat de Madrid, que ha forçat un nou estat d’alarma. Per aquestes últimes circumstàncies, s’ha optat per un acte de petit format, sense desfilada militar ni recepció al Palau Reial ni els habituals corrillos. Hi ha estat present el govern espanyol en ple, amb Pedro Sánchez, Pablo Iglesias i el rei Felip VI al capdavant. Mentrestant, convocada per Vox a la mateixa hora, l’extrema dreta ha fet la seva pròpia desfilada, en vehicles, pel passeig de la Castellana, amb parada obligatòria a la plaça de Colón. Segons els ultres, "milers de cotxes". Ha estat una jornada tan atípica que no hi ha anat ni la cabra de la Legió.
L’acte oficial ha canviat d’ubicació, del tradicional passeig de la Castellana per la Plaça d’Armes del Palau Reial. És on se va celebrar, al juliol, l’homenatge d’Estat a les víctimes del coronavirus. També s’han reduït els efectius militars, passant dels 3.000 soldats de les Forces Armades espanyoles de l’any passat als 527 d’enguany. Ni tancs, ni paracaigudistes. Hi ha assistit el Consell de Ministres en ple, amb tots els ministres del PSOE i també els d’Unidas Podemos, que s’han mostrat crítics amb el Rei durant les últimes setmanes. S'han mostrat molt freds saludant el monarca. Era el seu primer 12-O formant part del govern espanyol (des de l'oposició no hi va participar mai). Una cosa que no ha canviat: el monarca ha presidit el dia nacional espanyol.
Hi han assistit els principals poders de l’Estat, també l’alta judicatura. Pablo Iglesias ha hagut de trobar-se amb Carlos Lesmes, president del CGPJ i del Tribunal Suprem, en plena persecució judicial contra el vicepresident segon. També hi ha participat la majoria de presidents autonòmics, inclosa la madrilenya Isabel Díaz Ayuso, que reclama aixecar ja l'estat d'alarma pel coronavirus. La trobada amb Sánchez ha estat molt freda. Com ja és tradició, no hi ha hagut representació ni de Catalunya ni del País Basc, als quals s'hi han afegit l'Aragó i les Balears (per altres motius). El cap de l'oposició, Pablo Casado, hi ha estat present. També Santiago Abascal, malgrat que ha contraprogramat una desfilada en cotxe.
A les immediacions del Palau Reial, sense respectar les distàncies de seguretat, s'hi han concentrat ciutadans que han proferit crits contra el govern espanyol de coalició. S'escoltaven les proclames de "govern dimissió" des de la Plaça d'Armes, acompanyats de visques al Rei.
Sense paracaigudistes
L’acte en si ha tingut lloc sense cap incidència, tenint en compte que l’any passat el paracaigudista que baixava una bandera espanyola va estavellar-se contra un fanal. Ha començat amb l’arribada del Rei, vestit amb l’uniforme de l’Exèrcit de l’Aire, acompanyat de la reina Letizia, la princesa Elionor i la infanta Sofia. Han estat rebuts per Sánchez, Ayuso i Almeida, i ha sonat l'himne espanyol acompanyat de trets de canons.
A continuació el monarca ha passat revista als militars i al personal d’emergències, civils i militars, inclosos bombers i protecció civil. De l’Exèrcit no hi ha faltat la Legió, que enguany compleix el centenari, però sí la seva cabra. Durant la hissada de la bandera ha tornat a sonar l’himne espanyol i els canons. Hi ha hagut condecoracions per als integrants de l’Operació Balmis, l’operatiu militar que ha participat de la lluita contra el coronavirus. Els únics avions que han participat ha estat la Patrulla Águila, que ha dibuixat una bandera espanyola fallida, que semblava més la de Polònia. La desfilada reduïda s’ha fet dins la mateixa plaça, no al passeig de la Castellana, i sense la cabra. No hi ha hagut ni recepció al Palau Reial ni els famosos corrillos. Després de la desfilada, tots cap a casa. La celebració no ha durat ni una hora.
Desfilada de Vox
En paral·lel, Vox ha optat per contraprogramar l’acte oficial, convocant els seus seguidors a sortir en cotxe als carrers de les principals ciutats espanyoles. També ho han fet per Madrid, l'única "desfilada" que hi ha hagut enguany al Passeig de la Castellana. Han protestat contra un “govern criminal i totalitari” que, en paraules de Santiago Abascal, els ha tret la tradicional desfilada militar. La convocatòria ha estat secundada per altres formacions d’extrema dreta, com és el cas de Falange, que s’hi sumava aquest dissabte.
‼️ Miles de coches abarrotan el centro de Madrid en la caravana contra el Gobierno criminal y totalitario
— VOX (@vox_es) October 12, 2020
Por tu trabajo, por tu familia, por tu libertad. ¡GOBIERNO DIMISIÓN!
#EspañaSaleALaCalle pic.twitter.com/JMxvKcuVcA
De la marxa motoritzada de Vox a Madrid hi han participat uns centenars de cotxes, com ja va fer a la primavera per a protestar contra l'estat d'alarma. El portaveu Iván Espinosa de los Monteros ha denunciat des d'allà que "el govern espanyol no creu en la monarquia parlamentària i constitucional", però ha avisat que "no podran, perquè som molts més els qui estem aquí per a defensar-la". Pel que fa a l'estat d'alarma a Madrid, ha criticat que el "dèspota" Pedro Sánchez ha "segrestat" els espanyols: "El PSOE i el PP estan jugant a una partida d'escacs on els espanyols són els ostatges”.
Enquesta inèdita
Probablement si el CIS ja no pregunta per la monarquia és perquè els resultats caurien com un gerro d’aigua freda a La Zarzuela. Davant d’aquest silenci demoscòpic, un grup de 16 mitjans va decidir impulsar una macroenquesta, que s’ha fet pública aquest dilluns, coincidint amb el Dia de la Hispanitat. Els resultats són demolidors. Tant a Espanya com a Catalunya, la majoria de ciutadans reclamen poder celebrar un referèndum sobre la forma d’Estat. També en tots dos casos, l’opció majoritària és la República davant la monarquia parlamentària heretada de la Transició.