La bona situació sanitària fa que, a poc a poc, Espanya s'endinsi en una mena de normalitat. I un dia nacional és un dia per a recuperar i reivindicar les tradicions. Per exemple, aquest 12-O s'ha recuperat la desfilada militar al passeig de la Castellana de Madrid, amb menys pompa però respectant el format de sempre. De la mateixa manera, han tornat les banderes espanyoles al centre de la capital espanyola. I per mantenir els costums, el rei Felip VI ha estat aclamat --i també Isabel Díaz Ayuso-- i el president espanyol Pedro Sánchez ha estat rebut amb una enorme escridassada per part del públic assistent a la celebració castrense. Com a anècdota, primer han xiulat l'himne i la bandera espanyols, pensant-se que era el dirigent socialista. Hi havia ànsia per a escridassar-lo.
Els últims a arribar, amb uns minuts de retard, han estat justament Pedro Sánchez. I els Reis, que han presidit la cerimònia. Sánchez ha arribat discretament, xiulat només sentir el seu nom i amb crits de "dimissió". En canvi, els monarques ho han fet alabats i amb pompa, en el seu RollsRoyce i acompanyats de la Guàrdia Reial a cavall. La presidenta Isabel Díaz Ayuso i l'alcalde Jose Luis Martínez Almeida han fet d'amfitrions. I han assistit tots els presidents autonòmics, menys les dues absències habituals (Pere Aragonès i el lehendakari Iñigo Urkullu) i dues més per motius d'agenda (Alberto Núñez Feijóo i Emiliano García Page). No hi ha faltat cap ministre del govern espanyol, tampoc els quatre d'Unidas Podemos. Ni totes les institucions de l'Estat.
Durant tota la cerimònia, els visques al Rei s'han barrejat amb els crits contra el govern espanyol de coalició i en particular contra el seu president. Fins i tot durant el principi i el final de l'himne espanyol. "Sánchez dimissió" i "fora, fora", ha estat dels que més s'ha escoltat. Però hi ha hagut un ampli repertori d'insults d'un públic no gaire partidari de l'Espanya progressista i plurinacional: "Sánchez okupa", "paràsit", "xoriço", "fill de puta"... Ha estat la tònica de principi a final. De fet, quan ja s'acomiadaven les autoritats, també s'han pogut escoltar clams de "Ayuso, Ayuso".
Aquest any la celebració ha tornat al passeig de la Castellana, a diferència de l'any passat, que va limitar-se a un breu acte a la plaça d'armes del Palau Reial. Hi han desfilat un total de 2.500 efectius, una delegació reduïda en comparació amb el 2019, quan van desfilar fins a 4.000 soldats. A diferència de fa dos anys, el paracaigudista que baixava amb la bandera espanyola ha pogut aterrar sense cap mena d'ensurt, esquivant els fanals maleïts. Tot ha sortit segons el guió previst: interpretació diverses vegades de l'himne, hissada de la rojigualda, homenatge als caiguts per Espanya amb La muerte no es el final, la cabra de la Legió... Ha durat menys que altres edicions, però no hi ha faltat res.
Bé, sí que hi ha hagut una ficada de pota. Un dels avions de la Patrulla Águila --la que dibuixa la bandera espanyola al cel-- desprenia fum lila en comptes de vermell. Ha anat de ben poc que fos la bandera la Segona República.
Dues visions del 12-O
Un 12-O que també ha servit per a mostrar, almenys en el discurs, dues visions diferents de la concepció d'Espanya. Per una banda, la del govern espanyol, expressada pel mateix Pedro Sánchez. En una piulada aquest matí, el president del govern espanyol ha reivindicat "el que ens uneix, el que ens engrandeix com a societat, el que fa d'Espanya un país acollidor, obert, divers". El dirigent socialista també ha apel·lat al "compromís, la solidaritat, la cooperació i el multilateralisme".
Una visió absolutament diferent a la del cap de l'oposició, Pablo Casado, que ha apel·lat fins i tot a la "falsa llegenda negra" que suposadament perseguiria la història d'Espanya. "Celebrem amb orgull la Festa Nacional i el Dia de la Hispanitat, més aquest any davant la falsa llegenda negra contra la Història d'Espanya, que ha estat fonamental per a la humanitat", ha escrit el líder d'el PP en el seu compte de Twitter.