Una setmana després de presentar la seva candidatura per recuperar la presidència d'ERC  i d'anunciar que Elisenda Alamany serà la candidata a la secretària general, Oriol Junqueras ha presentat aquest dissabte des de Nou Barris part de la direcció, concretament les tretze persones que formaran part de la Permanent del partit. En aquest sentit, destaquen els noms de Diana Riba, com a nova número 3 del partit i adjunta a la presidència tot i que centrada en les relacions internacionals com a eurodiputada, Arés Tubau, com a secretària general adjunta especialitzada en feminismes i LGTBI, i Oriol López, que ara mateix forma part de la Permanent com a vicesecretari de coordinació interna i que passaria a ser secretari general adjunt. Junqueras ha volgut remarcar dues coses: aquesta és, segons ell, una candidatura de "renovació", un adjectiu que es volen fer seu totes les candidatures que es presenten al congrés, assegurant que només ell i Pau Morales (actualment Secretari d'Organització) formaven part de la direcció el 2019. I també és una candidatura que prové del món municipal: tret de Riba, la resta de persones han estat regidors o alcaldes del seu municipi. 

Les vicesecretaries generals

En aquest sentit, pel que fa a les vicesecretaries generals, la candidatura Militància Decidim proposa Laura Pelay, regidora a Vilafranca del Penedès com a vicesecretaria general del món del treball; a l'exalcaldessa de Ponts, Solés Carabassa, com a vicesecretària general del món rural; l'exregidora a Flix i exdiputada al Congrés Norma Pujol, com a vicesecretària general de Política Sectorial; l'exregidor a Terrassa, Isaac Albert com a vicesecretari de Comunicació: l'exalcalde de Roses i regidor Joan Plana d'Estratègia; la senadora i exregidora a Tarragona Laura Castel com a responsable de coordinació de Cambres Legislatives, un nou càrrec; i Santi Valls, regidor a Sabadell, al capdavant d'una nova vicesecretària de coordinació interna. Aquesta, ha explicat Junqueras, treballarà de forma coordinada amb la vicesecretària d'organització, en mans de Pau Morales. 

Si observem l'Executiva actual, molt més àmplia que la Permanent, dels noms que formen part de la direcció que proposa Junqueras, es repeteixen: Oriol López és vicesecretari general de Coordinació Interna, Pau Morales, Secretari d'Organització; Santi Valls com a responsable de Mobilització i Coordinació Municipal, Norma Pujol com a secretària de Supramunicipals i Projectes Locals.  Diana Riba com a portaveu del partit al Parlament Europeu i la mateixa Alamany, com a presidenta del grup municipal a Barcelona, també en formen part. 

Properes passes pel Congrés del 30 de novembre 

Tot i que aquest congrés està previst des del 15 de maig, encara no s'ha convocat oficialment. Això succeirà el 7 d'octubre. A partir d'aquest dia hi ha una setmana de marge (fins el dia 15) perquè es formalitzin les propostes de candidatures a la nova Executiva, amb equips de com a màxim, 28 membres. Junqueras és des d'avui el candidat que més noms ha posat sobre la taula. Des de Nova Esquerra Nacional han presentat Xavier Godàs com a candidat a la presidència, Raquel Sans i Tersa Jordà com a vicepresidentes i Alba Camps com a secretària general. Foc Nou encara no ha posat noms sobre la taula, a banda de quatre portaveus i Recuperem ERC presenta Xavier Martínez Gil a la presidència i Àngel Ruiz a la secretaria general. 

Pactes amb altres candidatures?

Preguntat per si podria arribar a algun pacte amb una altra candidatura de les que es presenten al congrés que s'ha de celebrar el 30 de novembre, Junqueras ha assegurat que la seva vocació és "sumar". "Estem convençuts que tindrem l'oportunitat de treballar amb molta gent, d'àmbits molt diferents. No només es pot treballar des de la direcció", ha assenyalat. Junqueras ha mostrat així la seva voluntat d'"acollir" persones externes a la seva candidatura: "Intentarem incloure, acollir, totes les sensibilitats, de tots els territoris". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!