Els indicadors apunten que la segona onada de la pandèmia estaria de capa caiguda. Ara bé, hores d'ara ningú no és capaç de pronosticar quina serà la situació epidemiològica d'aquí a dos mesos i mig. L'amenaça latent d'una tercera batzegada obliga el Govern a traçar un pla específic de cara a les eleccions previstes pel 14 de febrer, preveient que el coronavirus seguirà campant per Catalunya. Mica en mica van transcendint novetats. La darrera, que els ciutadans que vulguin i puguin, tindran la possibilitat d'imprimir la papereta i el sobre a casa.
L'objectiu, tal com explica el departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència -de qui depèn l'organització dels processos electorals- és evitar que els electors es concentrin a les taules on s'apilen habitualment les butlletes per minimitzar així el risc de contagi. La Junta Electoral Central ha autoritzat aquest dilluns l'homologació de paperetes i sobres electorals descarregables i imprimibles des d'Internet. D'aquesta manera, els catalans podran dur el vot preparat de casa.
Menys temps al col·legi i menys persones havent de tocar els mateixos objectes és igual a menys probabilitats d'entrar en contacte amb el virus. Però no només això, aquesta nova mesura s'afegeix a la que ja va anunciar-se fa una setmana segons la qual els ciutadans que vulguin podran votar sense sortir de casa. El carter, autoritzat també per la JEC, farà de dipositari del vot. El recollirà a domicili i el custodiarà fins arribar a l'urna. Amb la impressió de les butlletes a casa, s'agilitza el mecanisme del vot per correu.
Fins ara, exercir el vot per correu requeria un esforç ingent per part de l'interessat, que havia de desplaçar-se més d'una vegada a l'oficina de correus i iniciar el tràmit amb gairebé dos mesos d'antelació. La intenció del Govern, de cara al 14-F, és poder ampliar al màxim aquests terminis. Les persones amb discapacitat visual també podran sol·licitar a través del 012 la papereta electoral en braile.
Segueix en directe tota l'actualitat sobre el coronavirus (Covid-19).
El vot presencial dels positius
Un dels punts que encara s'està perfilant és el que ha de determinar com serà el vot presencial dels infectats de coronavirus. Més, tenint present el precedent del País Basc, quan a les eleccions que van celebrar al juliol hi va haver persones contagiades que no van poder votar perquè el govern no els va autoritzar. El Departament d'Exteriors explica a aquest mitjà que això, a Catalunya, no pot passar. Una de les alternatives seria concedir un permís de mitja hora als positius per sortir de casa i votar. Tindrien una cua prioritària per agilitzar el tràmit.
Pavellons i no escoles
Un dels punts que ja ha aprovat el Procicat és que, en la mesura del possible, els col·legis electorals no s'ubiquin a les escoles com fins ara. Es prioritzarà fer ús d'espais més amplis com pavellons o centres cívics, que permetin un espai de 2,5 metres quadrats per persona. El Govern farà campanya per aconsellar a la ciutadania que la papereta es porti ja de casa.
La Generalitat ha requerit als ajuntaments perquè facin un llistat d'espais alternatius als centres escolars que comptin, si pot ser, amb una zona d'espera a l'aire lliure que permeti reduir al màxim el nombre de persones a l'interior. A l'edifici no s'hi podrà entrar acompanyat, llevat dels casos que necessitin una atenció especial.
Un cop dins, hi haurà com a mínim dues cues, una per a persones vulnerables i l'altra per a la població general. Caldrà respectar la distància de metre i mig entre persones i la mascareta serà obligatòria. A més, als membres de les meses se'ls prendrà la temperatura i se'ls farà un test d'antígens.