El diari The New York Times ha assegurat que els resultats de les eleccions catalanes del 14-F suposen un revés per a Espanya i la Moncloa, perquè esperaven que "l'independentisme s'esvaís i en canvi està guanyant terreny". "Durant anys, el govern espanyol va menystenir el moviment independentista de la comunitat tractant-lo de poc més que un suflé, fàcil d'inflar-se, però que després es desfaria sobre si mateix. Però el moviment no mostra signes d'implosió a curt termini, ni tan sols enmig d'una pandèmia que ha minvat les divisions en altres llocs d'Europa", ha indicat.

"El coronavirus va reduir significativament la participació en els comicis, però el recompte final va mostrar com els partits independentistes obtenien la majoria de vots [51%], un premi que els havia estat esquerp des de fa molt temps", ha manifestat. El diari parla amb el portaveu de l'ANC, Adrià Alsina, que afirma que la victòria independentista en vots "és un argument menys pels que estan en contra de la independència".

"Espanya esperava que l'independentisme català s'esvaís. Està guanyant terreny", titula The New York Times

El rotatiu apunta que l'aposta que va fer el president espanyol, Pedro Sánchez, de desplaçar el seu ministre de Sanitat, Salvador Illa, de candidat a Catalunya li ha sortit bé per la banda que ha quedat primer a les eleccions, però no pas per governar. "No ha rebut suficients vots per formar una coalició de govern", ha conclòs, com li va passar a Cs i a Inés Arrimadas.

També cita unes declaracions de la ministra d'Afers Exteriors, Arancha González Laya, on deia que després del 14-F la situació a Catalunya serà més "còmoda" des de la perspectiva de Madrid, amb "els partits d'esquerres i els més moderats (PSC, ERC i comuns) superant els seus adversaris".

The New York Times no ho veu tan clar. "És probable que l'ala independentista moderada s'assegui a la presidència (Pere Aragonès i ERC), i també és probable que el partit més contundent de Carles Puigdemont, Junts per Catalunya, també formi part del Govern", afegeix. El diari parla en aquest sentit amb el filòsof Josep Ramoneda, que sentencia que "el moviment independentista està aquí per quedar-s'hi". "Tard o d'hora algú a Madrid ho haurà de reconèixer", pronostica.

A la fotografia principal, el president extremeny, Guillermo Fernández Vara, i el president espanyol, Pedro Sánchez EFE