"L'afectació econòmica del 155 en els pressupostos de la Generalitat, bé per pèrdua, bloqueig o endarreriments, supera els 1.800 milions d'euros". Aquesta és una de les conclusions de l'informe sobre els efectes de la suspensió de l'autogovern per part de l'executiu de Mariano Rajoy que avui ha analitzat el Consell Executiu.
L'informe, sota el títol Els efectes de la intervenció de l'Administració General de l'Estat mitjançant l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a la Generalitat de Catalunya, conclou que "va ser una intervenció àmplia i en tota regla de la Generalitat i va afectar de manera negativa tots els àmbits de la institució".
L'impacte directe ha estat de més de 130 milions d'euros; la paralització de les línies de subvencions ha afectat més d'un miler d'entitats socials; es va impedir l'aprovació d'una línia d'habitatge social de 140 milions i els Mossos no van poder accedir als diners dels fons reservats per finançar la lluita contra el terrorisme i el crim organitzat. Hi va haver 234 cessaments entre treballadors públics i personal eventual, entre els quals les delegacions a l'exterior i el personal del Diplocat.
Segons el comissionat del 155, Pau Villòria, l'aplicació del 155 va ser un fracàs: "Si el que es pretenia era resoldre el conflicte per la via de la coacció, no se n'ha sortit". "Va ser l'instrument perfectament planificat per part de l'Estat per suspendre l'autogovern de Catalunya, hi havia altres vies, com la negociació ―que el govern de l'Estat mai va contemplar―, els recursos o la via judicial que l'Estat no va voler utilitzar i finalment la imposició coactiva d'una part sobre l'altra", ha argumentat en roda de premsa.
Villòria ha advertit que els poders del 155 no poden ser il·limitats, "com sembla que va voler fer el govern de l'Estat, i això va fer que la intervenció no s'adeqüés ni a necessitat ni a proporcionalitat".
La Generalitat s'ha presentat als recursos de Podemos i del Parlament, i estudia la possibilitat de rescabalar algun dels efectes de la suspensió, tot i admetre que serà complex, atès que la mateixa suspensió va impedir que s'emprenguessin aquestes accions en el moment en què corresponia.
#Comissionat @pauvilloria: Els col·lectius socials més vulnerables són el que més han patit l’aplicació del 155. Més d’un miler d’entitats de l’àmbit socials s’han vist afectades per la paralització de diverses línies de subvencions pic.twitter.com/RjyAl3IONN
— Govern. Generalitat (@govern) 13 de novembre de 2018
Les conclusions de l'informe destaquen que la Generalitat "va veure greument limitada la capacitat de defensa dels seus interessos en diferents controvèrsies i jurisdiccions, especialment davant del TC". Això li ha impedit recórrer actuacions com la mateixa aplicació de l'article 155, aprovada al Senat, però també va limitar la capacitat de defensar la institució davant tribunals de justícia, per exemple en defensa del dret a la imatge dels docents acusats de delicte d'odi a l'IES El Palau de Sant Andreu de la Barca i a la Seu d'Urgell o defensar els béns de Sixena.