Porres i pilotes de goma contra urnes i paperetes. Un Estat amb el monopoli de la força contra un poble autoorganitzat per poder votar. Hi ha moltes maneres de descriure el xoc que va suposar el referèndum de l’1 d’octubre del 2017, una jornada que, en molts sentits, va marcar un abans i un després en la història de Catalunya.

Aquest és un relat cronològic d’alguns dels moments claus d’aquelles 24 hores, del dia que l’Estat de l’”a por ellos” es va convertir, a ulls de la comunitat internacional, en “la vergonya d’Europa”.

0:01

Milers de persones acampen en escoles de tot el país. Davant l’ordre del fiscal general de l’Estat de tancar els col·legis el divendres, s’organitzen activitats durant tot el cap de setmana, moltes d’elles en coordinació amb els recents CDR (llavors Comitès de Defensa del Referèndum). Segons l’organització Escoles Obertes, hi ha 1.134 col·legis oberts. Els Mossos ja han avisat que els col·legis s’han de desallotjar a les sis del matí del diumenge.

Col·legi La Lio de Premià de Mar / Sergi Alcàzar

Foto: Sergi Alcàzar

0:32

Passada la mitjanit i per sorpresa, el president Carles Puigdemont apareix a l’Escola Verd de Girona, on estudien les seves filles. “Veure que el meu col·legi, el col·legi de les meves filles, està a peu de carrer és per mi un motiu d’orgull i d’emoció”, assegura el cap de l’executiu, que és rebut amb aplaudiments pels qui passen la nit al centre de votació. El moment és recollit a les xarxes socials per diversos testimonis.

 

3:45

Un grup de quinze ultres irromp a l’IES El Calamot de Gavà, on diverses famílies passen la nit. Fan soroll, colpegen les portes, criden consignes feixistes i trenquen algun vidre. Els Mossos els identifiquen i acaben marxant.

La presència de l’extrema dreta és cada cop menys anecdòtica: a mesura que s’apropa l’1-O, ha anat sortint als carrers i protagonitzant accions violentes, com l’atac a Catalunya Ràdio.

5:00

Una vuitantena de furgonetes de la Guàrdia Civil surten del Port de Barcelona, on s'allotgen al famós vaixell del Piolín. El desplegament policial de l'Estat, que no té competències en ordre públic a Catalunya, és majúscul. En el marc de l'anomenada Operació Copèrnic, segons l'anterior ministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido, han estat desplaçats a Catalunya 6.000 agents dels cossos i forces de seguretat de l'Estat. L'operatiu té un cost, sempre segons Zoido, de 87 milions d'euros. Són enviats a Catalunya al crit de "a por ellos".

 

També surten dels hotels de Pineda de Mar i Calella, al Maresme, on han protagonitzat episodis sòrdids com el "que nos dejen actuar".

6:00

Acaba el termini que han donat els Mossos d'Esquadra per desallotjar els col·legis electorals i així complir l'ordre judicial i precintar-los. Però, des de les cinc del matí, les entitats sobiranistes han cridat a acudir als centres de votació, que ja són plens abans fins i tot que surti el sol. La policia catalana va actuant, però sense violència, aixecant atestats.

7:00

Les urnes, les més buscades per l'Estat espanyol durant els últims dies i que no ha pogut trobar, van arribant als col·legis electorals. Van ser fabricades a la Xina, custodiades en un magatzem a la Catalunya Nord i entrades molt discretament en territori espanyol. Tan discretament que no se'n va trobar cap.

8:00

Compareixença dels consellers Jordi Turull i Raül Romeva. S'anuncien tres novetats per superar els obstacles de l'Estat espanyol. La primera, que hi haurà un cens universal que permetrà votar a qualsevol col·legi, davant del possible tancament de centres de votació. La segona, que s'acceptaran paperetes sense sobre, després que l'Estat espanyol n'hagi confiscat. Finalment, una junta de prestigiosos juristes, un comitè d'experts, farà un seguiment de la jornada per garantir-ne la legitimitat.

 

8:15

Encara no han obert els col·legis i el govern espanyol ja parla de “bochorno electoral”. Des de les set del matí, està reunit el gabinet de crisi a la Moncloa, amb el president Mariano Rajoy i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría al capdavant. La primera valoració la fan passades les vuit: l’Estat de dret, sostenen fonts de l’executiu, “ha desbaratat el referèndum il·legal”. Denuncien que “per primera vegada a la història mundial de les eleccions es canvien les normes de votació 45 minuts abans que comenci”.

Rajoy Consell Ministres 155 Efe

Foto: EFE

8:30

El president Puigdemont ha de votar a Sant Julià de Ramis. Des d’hores abans de la seva obertura, el col·legi ja és ple de ciutadans però també de premsa internacional. I cap a dos quarts de nou, comencen a arribar els guàrdies civils. Més d’un centenar. Arriben repartint cops de porra i trencant vidres amb un martell. No troben les urnes que buscaven. Tampoc el president Puigdemont.

Vídeo: ACN

9:00

A les nou del matí, obren els col·legis electorals a tot el país, un total de 2.229. Les cues són llarguíssimes ja a l’obertura. En molts centres de votació, però, no es comença a votar amb normalitat fins a les deu del matí, després de solucionar problemes tècnics, com talls d’internet, que dificulten l'accés al cens universal.

9:02

Després del col·legi del president Puigdemont, és el torn del col·legi de la segona autoritat del país, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. L’escola Nostra Llar de Sabadell rep la visita dels antiavalots de la Policia Nacional espanyola, que carreguen contra els ciutadans sense avisar i desallotgen a cops de porra. Rebenten portes i vidres a cops de martell. També acaben sense endur-se el material electoral, només disfresses de nens, joguines i menjar per a celíacs.

Vídeo: eldiario.es

9:10

Sant Iscle de Vallalta, al Maresme, té 1.292 habitants. Encara no s’ha constituït la mesa que una quarentena d’agents de la Guàrdia Civil irromp per la força al Casal de la Gent Gran. La gent simula que està jugant al dòmino, mentre una persona amaga l’urna dins un nínxol del cementiri. Els policies espanyols no la troben.

991 ferits

Fins a 991 ferits. Aquest és el balanç de persones que van haver de ser ateses entre l’1 i el 4 d’octubre com a conseqüència de les càrregues policials de la policia espanyola, on van ser utilitzades porres, pilotes de goma i gasos lacrimògens. 823 ferits lleus, 163 moderats i cinc greus. L’1-O va haver-hi dos ferits més petits d’onze anys i 23 d’edat superior als 79 anys. Així es desprèn de l’informe realitzat pel Servei Català de la Salut.

Segons les dades recollides per catmemoria.cat, va haver-hi 77 càrregues policials de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, de les quals 43 a la demarcació de Barcelona, 13 a Girona, 11 a Lleida i 10 a Tarragona. Cap dels Mossos d’Esquadra.

mapa carregues 1o

9:40

Davant del seguiment en helicòpter per part de la policia espanyola, el president Carles Puigdemont decideix canviar de cotxe sota un pont. La jugada li surt bé i aconsegueix votar a Cornellà de Terri, en lloc del col·legi de Sant Julià de Ramis, que ja ha estat assetjat per la Guàrdia Civil.

10:09

El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, es dirigeix a Rajoy: "Aquesta és la vostra victòria?".

10:15

El conseller d’Exteriors, Raül Romeva, vota a Sant Cugat del Vallès. Fa una crida a votar massivament: “Contra la violència de l’Estat, fem un gest democràtic i pacífic”.

 

10:22

Pocs minuts després ho fa el conseller d’Interior, Joaquim Forn, al barri de Gràcia de Barcelona.

 

10:24

Al Departament d’Ensenyament, on hi ha un punt de votació, la consellera Clara Ponsatí és arrossegada per terra per la policia, malgrat haver-se identificat davant dels agents. “No em podia creure el que veia”, assegura Ponsatí. “Si Brussel·les continua silenciosa davant d’això serà còmplice d’un abús de drets humans insòlit”.

10:25

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, aconsegueix votar a mig matí al seu col·legi electoral de Sant Vicenç dels Horts. “Democràcia”, piula.

 

Pilotes prohibides i utilitzades

El 18 de desembre del 2013, el Parlament va aprovar la prohibició total de l’ús de pilotes de goma. La legalitat aprovada per la cambra catalana no va ser cap obstacle per a la policia espanyola l’1 d’octubre del 2017. En el seu desplegament per aturar la votació va fer-ne servir. Per exemple, a l'escola Ramon Llull de Barcelona, on a conseqüència d’un impacte de pilota de goma Roger Español va perdre l’ull dret.​

1-O referendum policia Nacional Ull polota de goma - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

10:30

Mitja dotzena de furgonetes policials aparquen a les immediacions de l’escola Ramon Llull de Barcelona, a prop de la plaça Monumental. Són mig centenar d’agents antiavalots de la Policia Nacional, i no es limiten a fer servir les porres. També fan servir pilotes de goma, prohibides pel Parlament de Catalunya quatre anys abans. Roger Español perd un ull com a conseqüència de l’impacte d’una d’aquestes pilotes. Ha de ser intervingut quirúrgicament.

1-O referendum policia Nacional Ull polota de goma - Sergi Alcazar

1-O referendum policia Nacional Graupera - Sergi Alcazar

Fotos: Sergi Alcàzar

Paral·lelament, a l’Institut Pau Claris, també de Barcelona, es viuen més escenes de brutalitat policial. Agents de la Policia Nacional colpegen els manifestants, tiren gent escales avall, salten al seu damunt i, fins i tot, intenten trencar dits. Una dona és arrencada de l’escala de l’institut estirada pels cabells. De tot menys "proporcional".

10:53

El portaveu del Govern, Jordi Turull, informa que a aquesta hora s'han constituït el 73% de les meses electorals, un total de 4.561. "El govern demana a la gent que vagi a votar de manera cívica i pacífica", assegura.

jordi turull 1-o acn

Foto: ACN

11:44

El següent conseller a votar és Santi Vila, a Figueres. Les imatges dels cops de porra ja circulen per la xarxa. Vila denuncia que “Rajoy torna a escriure una pàgina trista i negra per a Espanya”.

 

11:51

El portaveu del Govern i conseller de la Presidència, Jordi Turull, ho fa a Parets del Vallès.

 

12:05

El president Carles Puigdemont parlar per primer cop durant la jornada. Ho fa en un vídeo difós a través del compte de Twitter del Govern, i condemna la violència policial. “L’Estat espanyol, en una nova operació de repressió contra la població que vol exercir el seu dret a votar, no ha impedit que molta gent estigui votant”, defensa.

 

12:15

El jugador del Barça, Gerard Piqué, vota.

 

12:19

La ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, fa el primer crit d’alerta des d’Europa, “preocupada per les imatges” que arriben de Catalunya. “Independentment de les opinions sobre la independència, tots hauríem de condemnar les escenes que han tingut lloc i demanar a Espanya que canviï el rumb abans que algú surti greument ferit”, escriu a Twitter.

12:47

La Guàrdia Civil diu que està actuant amb “proporcionalitat” davant l’”assetjament” dels votants.

 

13:40

La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, surt en roda de premsa: “El referèndum no s’ha celebrat. No podia celebrar-se i no s’ha celebrat. No hi ha hagut referèndum ni aparença de tal”.

soraya 1o acn

Foto: ACN

Les imatges donen la volta al món

Les imatges de les càrregues de la policia espanyola van començar a circular ja de bon matí, abans fins i tot que obrissin els col·legis electorals per a la votació. No obstant això, a mesura que van anar passant les hores, i que la repressió policial va anar donant la volta al món, els agents antiavalots van anar reculant. A la tarda, no es van registrar gairebé incidents, en contraposició amb un matí ple de tensió.

CNN 15 630x420

13:41

Un minut més tard de la compareixença de Santamaría, ja comencen a arribar les primeres condemnes des del cor d’Europa. La primera arriba des de la mateixa capital de la Unió. El primer ministre de Bèlgica, Charles Michel, piula: “La violència no pot ser mai la resposta! Condemnem totes les formes de violència i reafirmem la nostra crida al diàleg polític”.

 

13:44

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, vota “indignada per la repressió policial, però també esperançada per l'exemplar resposta de la ciutadania”. Exigeix la dimissió de Rajoy.

 

14:15

Menàrguens, a la Noguera, té 819 habitants. A l’hora de dinar, arriba un regiment d’una quarentena de guàrdies civils. Els agents es dirigeixen corrent cap a l’entrada del Col·legi Públic Joan Ros Porta, atropellant i colpejant els veïns que es troben per allà. Deixen vuit ferits que han de ser atesos. Després de buscar i rebuscar, marxen amb les mans buides. Al final de la jornada, acabarà votant el 71% dels cens d’aquest municipi lleidatà.

14:20

El primer ministre d’Eslovènia, Miro Cerar, se suma a la preocupació d’altres dirigents europeus: “Estic preocupat per la situació. Faig una crida al diàleg polític, l’estat de dret i solucions pacífiques”.

 

14:24

Segons informa el Govern, s'està podent votar al 96% dels col·legis electorals de tot el país. El sistema informàtic s'està estabilitzant.

15:06

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, lamenta que "avui és un dia trist per a la democràcia" i el que "el món està veient". Demana "serenitat i diàleg".

Prèviament, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha intervingut per demanar que cessin "els intents per impedir per la força" el referèndum i reclama a Puigdemont i Rajoy que renunciïn si no poden portar la situació a la "normalitat".

15:30

Mentre s'estava fent un dinar de germanor a Aiguaviva (Gironès), de 763 habitants, irromp la Policia Nacional. Un grup d'uns 50 agents antiavalots carrega contra els veïns que s'han instal·lat a la plaça de l'Ajuntament per fer-hi un dinar amb famílies, nens i gent gran. Primer a cops de porra i després amb el llançament de gas lacrimogen. Davant la irrupció, la gent alça les mans i es manté immòbil, oferint resistència pacífica. 

15:59

Davant el qüestionament de determinats sectors, els Mossos recorden que estan complit l’ordre judicial de forma proporcional i segura.

Els Mossos, en el punt de mira

Des del primer moment, la policia catalana va estar en el punt de mira, com ho ha estat després. Sense anar més lluny, l'exmajor dels Mossos, Josep Lluís Trapero, està sent investigat per sedició i fins i tot la Fiscalia estudia elevar l'acusació a rebel·lió. La realitat de l'1-O, però, és que els Mossos van tancar més col·legis que els dos cossos policials junts, i sense fer ús de les porres i les pilotes de goma.

La realitat és que els Mossos van impedir la votació en més de 400 col·legis electorals. En la majoria de casos, ni tan sols van arribar a obrir perquè havien rebut la visita de la policia catalana en els dies anteriors a la votació. En canvi, la Guàrdia Civil va clausurar 46 col·legis i la Policia Nacional 46 més.

Però, malgrat tot això, els agents que estan en el punt de mira són els de la policia catalana. Mentre només 22 agents de la policia espanyola estan sent investigats per les càrregues policials, els tribunals investiguen 72 mossos --la meitat agents rasos-- per les seves actuacions l'1-O.

16:08

Davant les demandes de suspendre el partit contra Las Palmas, el Barça cedeix a les pressions de la Lliga espanyola i decideix celebrar-lo a porta tancada. L’equip canari s’ha brodat una bandera espanyola a la samarreta com a crítica a “una consulta a la qual ningú els ha convocat”.

El vicepresident del club, Carles Vilarrubí, i el comissionat del Barça Innovation Hub, Jordi Monés, dimiteixen dels seus càrrecs després de la decisió.

Barça las palmas porta tancada Camp Nou   EFE

Foto: EFE

16:12

L’expresident del Parlament Europeu entre el 2012 i el 2017, l’alemany Martin Schulz, alerta en una piulada: “L’escalada de la situació és causa de preocupació. Madrid i Barcelona han de rebaixar la tensió i cercar el diàleg”.

16:32

Els veïns de Mont-roig del Camp (Baix Camp) expulsen literalment els nombrosos vehicles de la Guàrdia Civil que s'han presentat al municipi per aturar el referèndum.  A les imatges es pot comprovar com els ciutadans obliguen els agents a retrocedir dins dels vehicles i fins i tot corrent amb crits de "fora, fora!" i "vergonya!".

17:00

Agressió de la policia espanyola a la policia catalana. Un guàrdia civil colpeja amb la porra un mosso a Sant Joan de Vilatorrada (Bages), quan un escamot del cos espanyol es disposava a carregar contra els veïns que custodiaven un col·legi electoral. Dos mossos s'hi han encarat, i els guàrdies han respost de males maneres. Els dos mossos seran investigats per delicte de desobediència.

17:55

Malgrat haver impedit la votació en més col·legis que la policia espanyola, vuit jutges de Catalunya obren diligències contra els Mossos per un presumpte delicte de desobediència a l’ordre del TSJC per a impedir el referèndum. La decisió és presa de forma independent per jutjats de Barcelona, El Vendrell, La Seu d’Urgell, Lleida, Cerdanyola del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, El Prat de Llobregat i Granollers.

17:57            

El líder dels laboristes britànics, Jeremy Corbyn, insta la primera ministra Theresa May a exigir a Rajoy que “aturi la violència policial” i “busqui una solució política a la crisi constitucional”.

18:40

El portaveu del Govern, Jordi Turull, compareix davant la premsa. Explica que han hagut de tancar 319 col·legis i fa una crida als ciutadans que no hagin pogut votar a anar a un on es pugui. Informa que en aquell moment ja hi ha constància de 465 ferits per la repressió policial. "L'Estat espanyol s'està convertint en la vergonya d'Europa", denuncia.

19:00

La Puerta del Sol de Madrid s'omple contra la repressió policial. Centenars de partidaris del dret a decidir dels catalans es concentren al centre de la capital d'Espanya per condemnar la violència de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Hi ha algun petit incident amb persones contràries a l'1-O.

Manifestacio Madrid referendum Estefania Molina

19:12

Entre llàgrimes, Gerard Piqué aconsegueix protagonitzar un dels moments més emotius de la jornada. Esclata i ho deixa anar tot. “Han fet creure a aquella gent d’Espanya que els catalans som els dolents. No és així. Només volem votar”, denuncia. Novament es veu obligat a defensar per què ha vestit durant tants anys els colors de la selecció espanyola, a la qual ha contribuït a portar al seu únic Mundial: “Anar a la selecció no és una competició de patriotisme. És anar i jugar el millor possible".

20:00

Tanquen els col·legis electorals a tot el país.

Referèndum malgrat tot

Malgrat tots els obstacles que va posar l'Estat espanyol, que les imatges de brutalitat policial van resumir, el referèndum de l'1-O va poder-se celebrar. El Govern va xifrar en 2.262.424 persones la participació. A més, hi havia uns 770.000 vots de col·legis clausurats. Això no vol dir que després no poguessin votar en altres col·legis, gràcies al cens universal. Malgrat el setge dels cossos policials, els ciutadans van sortir a votar.

1-O referendum votacions urna mesa electoral - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

20:07

L'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, condemna la repressió policial. "Condemnem les actuacions violentes contra ciutadans pacífics d'avui i renovem la crida a la serenitat i al diàleg", diu.

20:20

Mariano Rajoy gira l'esquena als fets. En una compareixença des de la Moncloa, el president espanyol defensa que han fet el que havien de fer, sense cap al·lusió als ja més de 700 ferits per les càrregues de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. "Hem fet el que havíem de fer. Som el govern d'Espanya i jo el seu president. Hem complert amb la nostra obligació", sosté. "Ha guanyat la democràcia perquè ha prevalgut la Constitució", rebla.

rajoy efe

20:40

El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, denuncia que les càrregues policials de la policia espanyola "han superat tots els límits de la seva incapacitat". Insta el govern espanyol a "conduir un procés de negociació política que ha estat absent en els últims anys". El dirigent socialista també critica que el referèndum "perverteix el concepte de democràcia" i que només aporta "frustració" i "divisió".

20:56

El president de Ciutadans, Albert Rivera, apunta contra els Mossos. El dirigent unionista diu que Rajoy ha pecat d'"ingenu" per pensar que la cúpula de la policia catalana actuaria amb "lleialtat" i compliria l'ordre judicial. També lamenta que no hi ha motius per a l'eufòria perquè s'han obert els col·legis i hi ha hagut càrregues "no previstes" i "agressions a policies".

21:30

Les imatges de l’1-O donen la volta al món. “L’Estat espanyol ha perdut”. Així titula The Guardian el seu editorial la nit del referèndum, que conclou que, després del succeït, l’independentisme en surt reforçat després de la “brutalitat policial”. Per la seva part, la CNN obre la seva portada amb “La vergonya d’Europa”. El francès Libération obre la seva edició digital parlant de “la derrota de Rajoy”. La repressió arriba a les principals capçaleres de tot el món.

editorial guardian 1o

21:38

El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, es pregunta si "no és més sensat un referèndum pactat" que la repressió policial de l'1-O.

22:20

La Taula per la Democràcia, que aplega les entitats sobiranistes, els sindicats majoritaris i organitzacions patronals, criden a una aturada de país el dimarts 3 d’octubre per denunciar la repressió policial. L’encarregat d’anunciar-ho ha estat Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, en un discurs a la plaça de Catalunya de Barcelona.

22:36

En una declaració solemne des del Palau de la Generalitat, acompanyat de tot el seu Govern, el president Carles Puigdemont anuncia que el seu executiu “traslladarà al Parlament de Catalunya, seu i expressió de la sobirania del nostre poble, els resultats de la jornada d'avui, perquè actuï d'acord amb allò previst a la llei del Referèndum”. En aquest sentit, Puigdemont proclama que “els ciutadans de Catalunya ens hem guanyat el dret a tenir un Estat independent que es constitueixi en forma de República”.

00:28 (2 d’octubre)

El portaveu Jordi Turull anuncia els resultats: 2.020.144 vots pel sí (90,09%) i 176.565 vots pel no (7,87%).