La JEC ha estat la clara protagonista del debat de les eleccions europees de TV3. Durant tot el dia els responsables d'ERC i JxCat han estat pendents de l'arbitre electoral per saber si els seus candidats, Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, podrien participar del debat. Finalment no ha estat possible, la JEC ha vetat la seva participació a darrera hora. Tot i això, tots dos han estat molt presents aquesta nit al plató de TV3 i la cadena ha permès fins i tot a Junqueras tenir un minut d'or. Un criteri diferent al que utilitzat en el cas de Puigdemont, que no s'ha emès el seu vídeo perquè no hi havia cap representant del partit al debat.

Més enllà d'això, ha estat un debat aspre, amb dures crítiques al moviment independentista i acusacions i insults als seus líders. Especialment bel·ligerants han estat els candidats de Cs, Jordi Cañas, i del PP, González Pons, que han llençat dures acusacions al procés. Unes acusacions que ha hagut de sortejar i rebatre en solitari el republicà Jordi Solé, l'única veu independentista al debat després que el representant de JxCat, Aleix Sarri, hagués abandonat el plató. Javi López, del PSC, ha tirat de sanchisme, el seu principal valor, i Ernest Urtasun (Podemos) ha demostrat els seus coneixements sobre Europa.

Tots els participants a l'espai televisiu eren homes i majoritàriament tots tenien experiència a Europa. Cañas, i també Sarri, havien estat assessors però no havien anat a les llistes. Aquest fet ha beneficiat que el debat s'hagi parlat més d'Europa del que es podia preveure.

Sarri, hàbil

Alex Sarri, número set de la llista de JxCat a Europa i cap de campanya, s'ha passat el dia preparant el debat a Bèlgica amb Carles Puigdemont i Toni Comín. Hi era per preparar als candidats exiliats, però finalment ha estat qui s'ha posat davant les càmeres de TV3. Quan era a l'aeroport de Brussel·les, preparat per tornar a Barcelona, ha estat informat del veto de la JEC, i tant bon punt ha arribat al Prat ha anat directament cap als estudis de la televisió pública. Sarri ha estat hàbil i ha sabut aprofitar a la perfecció el seu minut d'or, deixant descol·locats a tots els adversaris. S'ha posat davant el faristol, ha denunciat la prohibició i ha anunciat que abandonava el debat. Puigdemont no ha tingut minut d'or, Sarri sí. 

Solé, amb dignitat

La marxa de Sarri ha deixat Jordi Solé, número tres dels republicans, sol davant el perill i havent de rebatre els atacs dels grups unionistes, que han estat molt bel·ligerants ens els primers minuts del debat. El candidat dels republicans ha explicat que el seu partit havia optat per participar en el debat per "no fer efectiva la repressió" i perquè considera que no s'ha de desaprofitar "cap oportunitat enlloc per donar veu a l'independentisme". Tot i la dificultat, Solé ha estat capaç de defensar la plaça dignament. Un dels moments on millor ha sabut demostrar-ho, ha estat quan ha pogut sortejar els intents del candidat del PP d'enfrontar exili i presó. Solé ha evitat entrar en el joc.

Cañas, tertulià

Entre l'essència de Ciutadans i l'experiència de tertulià, el candidat de Cs, Jordi Cañas, ha intentat desviar el debat i portar-lo un cop i un altre a la discussió sobre el procés independentista. Cañas ha intentat vincular durant tot el debat l'independentisme amb l'"extrema dreta" i el "nacional populisme", ha parlat de "fugits" i "colpistes" i ha defensat que si aquest dimarts es pot celebrar el debat és perquè "el cop d'Estat separatista va fracassar". Acostumat a tensar les discussions, tallar als adversaris i pujar al to, ha protagonitzat els moments més tensos del debat, en algun punt fins i tot perdent els nervis.

González Pons, experimentat 

El número dos del PP, Esteban Gónzalez Pons, va entrar en política l'any 1993, ara fa 26 anys, quan va ser escollit senador per València. L'experiència, doncs, ha estat el seu valor en el debat. Amb una dialèctica potent i un posat més seriós i tranquil, a diferència de Jordi Cañas, ha sabut defensar amb duresa els arguments unionistes i posar nerviós als adversaris sense pràcticament immutar-se. A diferència del l'estratègia que es va veure en la passada campanya amb Pablo Casado i Cayetana Álvarez de Toledo, Gonzàlez Pons ha retornat a l'essència dels populars.

Urtasun, teòric

Ernest Urtasun, candidat de Podemos, també ha sabut demostrar la seva expertesa i coneixement d'Europa després duna legislatura a l'Eurocambra. Urtasun ha volgut deixar clara la seva voluntat de diàleg amb l'independentisme i també denunciar la no normalitat política a Catalunya, després que dos dels candidats no hagin pogut participar del debat per la judicialització i la repressió. La proximitat amb les eleccions municipals del 26-M també ha fet que Urtasun hagi utilitzat el seu minut d'or per tirar de la seva principal vàlua política: Ada Colau.

López, sanchista

Finalment, el candidat socialista, Javi López, sap quin és el seu principal actiu i reclam electoral, i quin nom té: Pedro Sánchez. Després que els socialistes guanyessin les eleccions espanyoles a l'Estat i que quedessin segons a Catalunya, López ha optat per treure pit de l'obra de govern del PSOE durant l'any que ha estat a Moncloa i per seguir la mateixa estratègia que ell: duresa contra Ciutadans i també contra els independentistes.