El primer sondeig electoral de vot digital realitzat amb tecnologies blockchain ha comptat amb la participació de 1.921 persones. La iniciativa, desenvolupada a través de la plataforma de vot digital Vocdoni, ha estat un èxit tant des del punt de vista dels vots recollits com dels processos de verificació que s’han posat a prova, amb la participació d’institucions i entitats que hi han pres part com proveïdors d’infraestructura: la Fundació i2CAT, el Centre Blockchain de Catalunya (CBC), el grup de recerca de Sistemes Distribuïts de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el grup de recerca d’Intel·ligència Artificial i Tecnologies Blockchain de la Universitat de Girona (UdG).

El d'aquest diumenge ha estat el primer experiment d’aquestes característiques a escala nacional i obert a la ciutadania que s’ha portat a terme al país en un context electoral a l’Estat espanyol. Segons Pau Escrich, enginyer en cap del projecte, l’organització d’aquest experiment ha permès constatar que la tecnologia és madura "però encara hi ha diversos aspectes tant socials com legals que cal millorar, cosa que requereix l’impuls per part de les administracions públiques. L’anàlisi de les dades que s’han recollit en aquest experiment pot contribuir a fer aquestes millores". 

La bona resposta de la ciutadania ha permès als organitzadors anar afegint diversos aspectes relatius a la interacció amb la pàgina web durant tota la jornada a partir de les peticions i opinions rebudes. Tècnicament no hi ha hagut incidents destacables cosa que s’ha traduït en una disponibilitat del servei de 100%.

El sondeig s’ha obert les 09:20 del matí, quan oficialment s’ha anunciat que ja hi havia constituïdes un 90% de les meses electorals i s’assegurava el desenvolupament d’una jornada electoral normal i amb garanties. Immediatament després a la posada en marxa de la plataforma de vot al portal, hi ha hagut una resposta massiva, tant en forma de vots –amb 200 votacions durant la primera hora– com en activitat a les xarxes socials. El hashtag #14Fruites ha tingut més d'1 milió de visualitzacions, dades que, posades en el context d’una iniciativa impulsada des de la iniciativa privada, constitueixen un gran èxit.

Resultats al cap de 5 minuts del tancament de les votacions

L’ús de les tecnologies de vot digital desenvolupades per Vocdoni han permès publicar els resultats tan sols 5 minuts després de tancar l’urna. Es tracta d’un temps similar al que s'hagués necessitat per fer el recompte complet de les eleccions al Parlament de Catalunya. A banda de la celeritat en l’obtenció dels resultats, un altre aspecte rellevant d’aquest experiment és el fet que l’urna és pública i, per tant, els resultats poden ser verificats tothom. D’altra banda, el valor d’aquest experiment no rau en el perfil dels resultats obtinguts, sinó en el fet d’haver verificat la tecnologia i la resposta social a la iniciativa.

Per tal d’impedir els recomptes parcials els vots han estat xifrats mitjançant diverses claus fins al moment de tancar l’urna i per fer el procés més segur i creïble, les claus de xifrat han estat generades i custodiades pels proveïdors d'infraestructura i no han estat fetes públiques fins que s’ha tancat l’urna.

Segons els resultats del sondeig, la distribució dels 135 escons del Parlament de Catalunya ha estat la següent:

sondeo electoral digital captura Vocdoni

Captura de pantalla Vocdoni

 

Imatge principal: membres de la mesa equipats amb EPI durant les eleccions del 14-F / Jordi Play