ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Les mobilitzacions contra la guerra a Ucraïna es van multiplicant arreu de Catalunya. Es van succeint diverses convocatòries a pobles i ciutats del país, però aquest dimecres n'hi ha una de prevista que es preveu més multitudinària, ja que s'hi han sumat més de 300 plataformes, entitats, associacions i partits catalans. És la convocada per la Plataforma Aturem la Guerra, que el 2003 va liderar les mobilitzacions per rebutjar la intervenció militar de l'estat espanyol a l'Iraq.
La convocatòria és per aquest dimecres a les 18.30 hores a la plaça Catalunya de Barcelona sota el lema "No a la guerra. Les vostres guerres, les nostres morts", i per difondre-la la plataforma ha compartit un manifest on s'han adherit totes aquestes entitats i plataformes com Justícia i Pau, Comissions Obreres de Catalunya, l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, la CUP, Catalunya en Comú, Barcelona en Comú, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya o Open Arms, entre molts d'altres.
Tres peticions
En l'escrit les entitats signants demanen que els governs de la Unió Europea, incloent l'estat espanyol i el conjunt de la comunitat internacional, dediquin tots els esforços al seu abast per aconseguir -per la via de la negociació, solidaritat econòmica i propostes pacificadores- un cessament integral de les hostilitats i la retirada de totes les tropes d'Ucraïna.
També reclamen que la comunitat internacional proporcioni i garanteixi l'accés a l'assistència humanitària i la protecció internacional a la població d'Ucraïna, incloent-hi la població desplaçada i refugiada pel conflicte: "La Unió Europea ha d’activar vies legals i segures de manera immediata, i el govern espanyol ha de posar els mecanismes per a fer una acollida real digna assegurant que es respectin el drets de les dones i la infància. Els governs de la Generalitat i Ajuntaments han de tenir un rol de lideratge en aquesta acollida".
Més enllà de la demanda a la comunitat internacional de proporcionar l'accés a l'assistència humanitària, també demanen que inverteixi tots els esforços necessaris per a iniciar "un procés real de diàleg" que garanteixi el ple compliment del dret internacional. És per això que van al fons de la qüestió i consideren que cal que la Unió Europea i les Nacions Unides impulsin iniciatives de construcció de pau, un element que passa, remarquen, per evitar un augment dels pressupostos militars: "No hi ha solució militar possible: cal rebutjar el model de seguretat hegemònic militar mundial, i de l’OTAN en particular, abordar les causes estructurals de la guerra i evitar prendre mesures que augmentin el patiment i les tensions del conflicte".