300 sanitaris balears s'han unit per promoure el català a la sanitat, en un acte d'aquest dilluns a Ca n'Alcover (Palma) per presentar el grup Sanitaris per la Llengua. Amb el suport de l'Obra Cultural Balear (OCB), tot un seguit de professionals que treballen als centres sanitaris (metges, infermeres, auxiliars d'infermeria, zeladors, administratius...) s'han ajuntat per augmentar el català a la sanitat balear. El grup està obert a tota mena de treballadors del sector, "d'àmbits i ideologies diferents, però amb el denominador comú d'afavorir el prestigi i l'ús quotidià del català als centres sanitaris".
El motiu de la constitució de Sanitaris per la Llengua és perquè han observat "un retrocés important de l'ús habitual del català a l'àmbit sanitari" i han constatat "que existeix un desconeixement dels drets lingüístics dels pacients tant per part dels professionals sanitaris com per part dels mateixos usuaris". Aleshores, pensen que és un "dret" i una "necessitat" que la relació sanitari-pacient es pugui fer en la llengua pròpia. De la mateixa manera, consideren que "l'expressió de tot patiment ha de poder ser en la llengua en què un viu, sent i pensa".
Decàleg per fomentar el català
És per això que afegeixen que el fet "que el pacient s'expressi en el seu propi idioma és beneficiós per a una bona diagnosi", alhora que "el sanitari ha de poder atendre el pacient en la seva llengua quan parla en una de les dues llengües oficials de la comunitat autònoma". Més enllà d'això, recorden que "el pacient illenc catalanoparlant té tot el dret a ser atès en català, igual que tot altre ciutadà europeu en la llengua pròpia al seu lloc de naixement". "Als Sanitaris per la Llengua ens importa exercir bé la nostra professió i defensam el dret dels pacients illencs a poder comunicar-se en tot moment en la llengua oficial que vulguin", assenyalen. Finalment, manifesten que "la incorporació d'un nombre substancial de professionals que no coneixen el català també n'afavoreix la reculada, però també que els professionals catalanoparlants (tant si ho són d'origen com d'adopció) en fan un ús molt restringit en els seus llocs de treball".
Davant la "urgència" i la "inquietud" que constaten per "l'abandonament progressiu de l'ús de la llengua a l'àmbit sanitari", els 300 professionals han creat un decàleg de patrons de conducta per fomentar l'ús del català a la sanitat:
- Adrecem-nos en català als professionals sanitaris, d'entrada, encara que responguin en castellà.
- Atenguem en català els pacients. Canviem de llengua si el pacient ho demana.
- Emprem el català en sessions clíniques, cursos i reunions de professionals.
- Escriguem en català a la història clínica dels hospitals i d'atenció primària.
- Facem els informes de derivació i peticions de proves en català.
- Escriguem els informes d'ingrés, alta o consulta en català.
- Comuniquem-nos amb les institucions i organismes administratius en català, fins i tot quan responguem a una comunicació en castellà.
- Tenguem els consentiments informats i fulls informatius disponibles en català.
- Redactem en català els certificats que ens sol·licitin tant pacients com administracions.
- Facem servir per escrit el català normatiu i amb el nivell de formalitat adequat.