La demanda de cursos de català i la falta de places continua sent un problema per a la Generalitat. Gairebé 4.000 persones continuen a la llista d'espera —sense plaça— per començar a aprendre llengua catalana a través del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) un mes després de l'atorgament de les places. Segons avança RAC1, en total hi ha 3.867 persones que esperen per iniciar el curs de nivell bàsic de català, és a dir, aquelles classes per aprendre català des de zero i que habitualment està destinat per a persones nouvingudes. L'augment de la demanda dels últims anys ha obligat el Govern a fer un pas endavant i comprometre's a fer "propostes i accions de millora" per tal de garantir que totes les persones interessades puguin accedir als cursos de català. 

En comparació amb les dades de l'any 2018, la demanda ha augmentat un 300%, és a dir, que s'ha multiplicat per quatre en 6 anys, en aquell any les persones que es van quedar a la llista d'espera després de les inscripcions eren de 900 enfront de les gairebé 4.000 d'enguany. Alhora que la demanda, també ha augmentat l'oferta, de fet, de les 46.000 places que hi havia el 2018, s'ha arribat a gairebé 66.000 d'enguany, és a dir, un increment del 43% de les places. 

Problema en la distribució de l'oferta

El Departament de Política Lingüística admet el problema perquè cada cop hi ha més demanda, que aquest any ja frega les 100.000 persones d'aquest curs. Un problema afegit a la manca de places és que en cada inscripció augmenta en pobles o comarques diferents, i per tant el Consorci és incapaç d'adaptar l'oferta a tot el territori. Segons les dades de RAC1, el nombre de places de nivells bàsics de català aquest setembre era de 71.000, que hauria permès cobrir tota la demanda, que era de 70.000. El problema al qual s'enfronta el Consorci és que les persones no estan repartides de forma equitativa a l'oferta de places a cada municipi i comarca. Així doncs, 4.000 persones s'han quedat fora en algunes zones del país, mentre que en altres zones han quedat lliures 5.000 places. 

Col·lapse en la inscripció

Fa tot just un mes, el Sindicat Manter de Barcelona va denunciar el col·lapse de la web i les oficines del CPNL a l'hora de fer la inscripció als cursos de català i van reclamar a l'administració que n'ampliï l'oferta per tal de donar una cobertura adequada a la demanda. "Una vegada més, la quantitat de gent intentant-ho informàticament o anant a les oficines demostra que la població immigrada vol aprendre català", denunciava el sindicat a través d'una publicació a X. "Només hem aconseguit inscriure a cinc persones, dues de les quals no tenen plaça en l'horari que poden anar-hi", van detallar.

La resposta del Govern va ser gairebé immediata, i la portaveu de l'executiu, Sílvia Paneque, va assegurar el compromís per instaurar millores per garantir l'accés de tots els interessats als cursos de català. En roda de premsa, Paneque va explicar que el Govern és "conscient d'aquesta mancança i distorsió" i va assegurar que la conselleria de Política Lingüística ja ha començat a treballar per fer els canvis necessaris en aquesta formació i "donar compliment i sortida a les necessitats".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!