El 43,1% dels espanyols estan a favor que la Constitució espanyola "obri la possibilitat d'una consulta sobre la pertinença a Espanya de les diferents comunitats autònomes", tot i que, les posicions negatives continuen sent majoritàries, amb un 46,2% que hi està en contra, segons una enquesta de 40dB per a El País i la Cadena SER. En els dos casos hi ha una diferència molt marcada entre els votants de l'esquerra —a favor de les reformes—, i els de la dreta —clarament contraris. Pel que fa als territoris també hi ha diferències destacades: mentre a Madrid es rebutja la plurinacionalitat, les consultes autonòmiques només reben suport majoritari a Catalunya i el País Basc. En el sondeig també s'ha preguntat sobre l'opció de suprimir les autonomies i el resultat és contundent: dos dels tres entrevistats ho rebutgen. Cap dels votants dels partits espanyols, excepte els de Vox, ni cap comunitat autònoma es mostra a favor d'aquesta possibilitat. 

2 de cada 3 espanyols advoquen per canvis a la Constitució

En el seu 45è aniversari, i malgrat les crítiques recurrents, la Constitució encara gaudeix del suport d'un gran gruix dels espanyols. Més de dos de cada tres estan satisfets en la manera com ha contribuït la carta magna a organitzar la vida pública d'Espanya. En concret, un 68,5% es mostra a favor, mentre que un 8,5% la valora com a negativa. Aquest suport supera les valoracions negatives en totes les comunitats autònomes, malgrat que els números es redueixen en els territoris que presenten un fort sentiment nacionalista. Així doncs, la satisfacció se situa al voltant del 75% dels enquestats per 40dB. Tanmateix, al País Basc el suport baixa a un 55%, i a Catalunya, fins a un 48%. Amb tot, els catalans que estan a favor de les aportacions de la Constitució a la democràcia són majoria davant els que ho reproven —prop del 18%—, mentre que el 28% considera que el seu llegat no és "ni positiu ni negatiu". 

Valoració de la Constitució / Font: 'El País'

La majoria dels 2.000 enquestats en aquest sondeig advoquen per introduir canvis a la Constitució, tot i que, sense introduir modificacions dràstiques. Només un 20% aposta per l'immobilisme total, davant del 41% que és partidari de "reformar-la lleugerament", mentre que un 22% vol reformar-la "profundament", i un 8% que desitjaria elaborar-la des de zero. En aquesta qüestió es mostren diferències segons el partit al qual votin els enquestats. Els de PP i Vox estan força dividits entre deixar-la com està actualment o retocar-la. Per la seva banda, els del PSOE estan majoritàriament per la reforma lleugera —un 56%— i els de Sumar estan a favor d'una reforma "profunda", amb un 43% dels suports. 

Plurinacionalitat a Espanya

Els enquestats tenien 5 possibles reformes de la Constitució. Les que van rebre un suport més gran van ser la que suprimeix la preferència masculina a la línia successòria de la Corona —amb gairebé un 60%—, mentre que la meitat està a favor de convertir el Senat en una autèntica Cambra de representació territorial. Malgrat que els vots majoritaris són dels votants d'esquerra, les opinions a favor superen les en contra en tots els partits. A banda de les possibles reformes referents a la de fer una consulta sobre la pertinença a Espanya de les diferents comunitats i sobre suprimir les autonomies, es planteja una cinquena opció. El 46,7% està a favor "d'aprofundir el caràcter federal de l'Estat reconeixent la seva plurinacionalitat", mentre que el 38,1% en contra. L'altra és la d'"obrir la possibilitat d'una consulta sobre la pertinença a Espanya de les diferents comunitats autònomes", amb un 46,2% en contra i un 43,1% a favor. 

Les possibles reformes que planteja l'enquesta d''El País' / Font: El País

Malgrat el suport generalitzat a la Constitució que apunta l'enquesta, també deixa entreveure algunes opinions crítiques. El 58,5% està en desacord que la carta magna sigui "rígida i difícil de reformar", tot i que, complau la majoria de votants dels partits de la dreta. A més, el sondeig pregunta sobre el compliment dels tres objectius que es plantejaven a la gènesi de la Constitució: la protecció dels drets dels ciutadans, la regulació del funcionament de la democràcia i l'organització territorial. Només en el primer dels compromisos supera el 50%, en els altres dos, consideren que s'han resolt de forma "regular", "malament" o "molt malament", i supera les valoracions positives. Els enquestats que consideren que s'han assolit els 3 objectius són àmpliament votants del PP i del PSOE. Per territoris, l'organització territorial de l'estat espanyol rep el suport del 50% dels madrilenys enfront del 38% dels bascos i el 30% dels catalans. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!