El nou president de la Generalitat, Salvador Illa, comença a compondre el seu Executiu, el qual s'alça sobre un pacte amb ERC que a la resta de l'Estat es veu amb molt recel. Tant des de partits com el PP o Vox i, fins i tot, des de les mateixes files socialistes hi ha un obert rebuig a un canvi en el model de finançament català. Tanmateix, també existeix aquest malestar entre la ciutadania? Segons un sondeig de Sigma Dos per a El Mundo, el 63,3% dels enquestats consideren que la sobirania fiscal catalana perjudicarà la resta de comunitats. Entre els votants socialistes, un bon gruix considera que el canvi de model de finançament serà perjudicial. Concretament, el 46% dels votants del PSOE creuen que el pacte pel canvi de model de finançament només beneficia a Catalunya.

Malgrat no ser més de la meitat, els votants socialistes que veuen amb mals ulls el canvi en el finançament són majoria, ja que només el 36,9% considera que el canvi pot beneficiar la resta d'autonomies. Els seus socis de govern a la Moncloa, Sumar, valoren més positivament aquest canvi, ja que el 44,6% considera que el canvi en el finançament serà positiu per tot l'Estat, sent la postura majoritària entre els votants de la formació. 

enquesta pacte fiscal elmundo
Font: El Mundo

Rebuig rotund des de les dretes 

Si bé els votants d'opcions d'esquerres a l'Estat estan relativament dividits davant dels beneficis del nou finançament català pactat entre ERC i el PSC, entre els votants de la dreta i l'extrema dreta no hi ha cap divisió. El 92% dels votants afins al PP consideren que el canvi de finançament és perjudicial per a la resta de l'Estat i només el 3,7% dels seus votants afirmen que seria positiu. Els percentatges són similars entre els votants de Vox, on el 90,9% ho veuen de forma negativa i el 4,5% positiva.  

Cap a un estat federal? 

Els enquestats han respost a la pregunta: "Creu que si es creés l'anomenada quota catalana empenyeria a Espanya a un Estat federal o un Estat confederal?". En aquest cas, a banda i banda de l'espectre ideològic, la majoria es decanten pel sí, concretament, un 49,6% dels enquestats. El 21,9% dels participants consideren que no, mentre el 28,5% es decanta per l'opció "no sap/no contesta". Si es desgrana per formacions polítiques, els votants de Vox són els més convençuts que el canvi de finançament desembocarà en un estat federal, mentre que els socialistes són els que ho veuen menys clar. 

enquesta finançament elmundo
Font: El Mundo

Els participants en el sondeig també han estat preguntant sobre que consideren que farà Junts per Catalunya davant aquest pacte entre els socialistes i els republicans. La majoria (44,1%) considera que no trencaran els seus pactes i la legislatura a l'Estat continuarà com fins ara, negociant llei a llei amb la petita majoria que compta l'Executiu de Pedro Sánchez. El 37,8% es decanta per considerar que Junts bloquejarà la legislatura i un 18,1 no sap que esperar o no contesta. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!