Una llista de 52 exeurodiputats de pes, representant diferents partits i ideologies, i completament transversal, han signat una carta conjunta per instar a la Unió Europea que aturi tot el procés per aixecar la immunitat dels exiliats independentistes parlamentaris. En un reclam conjunt, demanen als legisladors d'aquest òrgan que no votin a favor de l'informe presentat per la comissió d'Afers Jurídics que va en contra dels actuals eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí.
En tota una declaració d'intencions, l'escrit comença amb una advertència: "Els polítics catalans van fugir a Bèlgica a finals del 2017 per evitar acusacions pel referèndum sobre la independència catalana. Podrien arribar a ser condemnats a 25 anys de presó". I recorden que la votació serà el pròxim 8 de març. La llista dels signants és àmplia. Entre ells hi ha Daniel Cohn-Bendit, líder de la revolta estudiantil del maig del 1968, exeurodiputat per Alemanya i França i pioner en la política europea transnacional.
O també Ana Gomes, diplomàtica socialista, eurodiputada durant 15 anys, i candidata a les darreres eleccions presidencials a Portugal del passat mes de gener. Entre els polítics catalans, destaquen des d'Esquerra Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Maria Terricabras, Ernest Maragall o Bernat Joan; Ramon Tremosa i Gorka Knörr de Junts per Catalunya; Maria Badia del PSC; o Joan Vallvé, anteriorment a Convergència i actualment a la direcció d'Òmnium Cultural.
"Pateixen persecucions polítiques"
Els motius que donen per anar en contra de la demanda impulsada per el PSOE, el PP, Vox i Ciutadans, és "perquè el tribunal que sol·licita la renúncia a la seva immunitat, el Suprem espanyol, no és l'autoritat competent per fer la sol·licitud i tampoc no és un tribunal imparcial, tal com va establir recentment la justícia belga". I posen en context la darrera decisió del tribunal d'apel·lació de Brussel·les que va determinar que Lluís Puig no seria jutjat "imparcialment" a Espanya.
D'altra banda, també argumenten que "hi ha proves del que pateixen aquests tres diputats al Parlament Europeu, tota una persecució política". I cita exemples: "per la via judicial amb obstacles per evitar que es presentin a les eleccions europees, la presència de fins a cinc eurodiputats espanyols a la Comissió d'Afers Jurídics Europeu (JURI) i les seves declaracions públiques sobre l'informe abans, durant, i després de la votació o la inclusió de càrrecs equivocats a l'informe de Clara Ponsatí i la seva filtració abans de la votació a un diari d'extrema dreta a Espanya".
Per acabar, més enllà del darrer cas a la justícia belga del conseller Puig, també remarquen el viscut amb l'alemanya per Puigdemont: "De la mateixa manera, l’alt tribunal de Schleswig-Holstein va negar la seva extradició per les acusacions de rebel·lió o sedició perquè consideraven que l'organització d'un referèndum pacífic no podria constituir aquests delictes".
Tots aquests polítics de renom, reiteren que no fan aquesta demanda "per les idees defensades" dels diputats independentistes sinó per defensar "la immunitat parlamentària contra la justícia, sistema d'un estat membre que ha demostrat la seva voluntat de perseguir els que van organitzar un referèndum perquè els ciutadans de Catalunya poguessin expressar lliurement la seva opinió".