Un 55% dels ciutadans espanyols es mostra en contra de la derogació del delicte de sedició per a substituir-lo per un delicte de desordres públics, i al voltant del 80% dels ciutadans rebutja la rebaixa de les penes pel delicte de malversació. Així ho mostra l'enquesta elaborada per Sigma Dos per a El Mundo. A l'altra cara de la moneda se situen els que defensen aquestes modificacions; en el cas de la malversació, només un 11,4%, mentre que la substitució de la sedició només és acceptada per un 26,8%. 

Els votants del PSOE, en contra

La reforma del Codi Penal per a modificar els delictes de sedició i malversació ha portat molta cua aquestes últimes setmanes. Fins i tot dins del PSOE, on el president d'Aragó, Javier Lambán, i el president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, s'han mostrat en contra d'aquesta decisió del govern de Pedro Sánchez. Les xifres que es revelen en aquesta enquesta se sumen a les veus crítiques, són també els votants del PSOE els que es mostren significativament en contra dels canvis en el Codi Penal. Un 73,2% dels enquestats, que voten el PSOE, s'oposa a l'abaratiment de la malversació, en contra de només un 16%, que hi està a favor. El rebuig a la rebaixa de la malversació té la incomprensió de votants de tots els partits, i no exclusivament dels socialistes. En el cas d'Unidas Podemos, arriba al 72,4%, mentre que al PP, Vox i Ciutadans, se situa per sobre del 90% en contra. 

Pel que fa a la derogació de la sedició, un 41% dels votants del PSOE la rebutja, mentre que un 36,5% la defensa. En aquesta qüestió, i a diferència de la sedició, hi ha un 22,5% dels enquestats que dubta i prefereix no votar. En canvi, només els votants d'Unidas Podemos ho validen.

Crítiques a les reformes exprés

Una gran majoria dels espanyols rebutja la maniobra del govern espanyol d'haver fet canvis en la reforma del Codi Penal fent-se valer d'esmenes i tràmits urgents sense informes dels òrgans consultius. Per tant, un 56,2% es mostra en contra de la metodologia de l'executiu espanyol, mentre que un 26,7% hi està a favor. 

Gairebé tots els votants socialistes també es mostren en contra d'aquesta manera d'actuar. Un 44,8% s'hi oposa, mentre que un 36,2% els dona suport. Només els votants d'Unidas Podemos estan a favor d'aquestes reformes, amb un 55,6%, mentre que la resta de votants exigeixen utilitzar els tràmits habituals per a aquests casos. 

Complot 

El Tribunal Constitucional va impedir la votació perquè es completés la reforma legal de Sánchez, i això va provocar una lluita verbal del PSOE i Unidas Podemos, que van arribar a comparar aquesta mesura amb un cop d'estat. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, fins i tot va parlar d'un "complot per part de la dreta judicial" per intentar frenar les reformes. 

Quan se'l pregunta per aquestes afirmacions, un 46,8% dels votants socialistes nega que això es correspongui amb la realitat, mentre que un 37,7% dona la raó a Sánchez. En aquest cas, mostren suport al seu president: un 62,6% està a favor de les seves paraules, tot i que Unidas Podemos encara ho està més, concretament, el 84% dels votants. En canvi, entre els votants del PP, Vox i Ciutadans l'empatia amb aquestes afirmacions és nul·la. 

Finalment, l'enquesta consulta sobre l'acord del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per a triar dos magistrats per a la renovació del tribunal de garanties. Els ciutadans assenyalen el PSOE, amb un 23%, com l'agent que ha tingut un paper més important per a assolir-ho. Un 14% assenyala el PP, un 13,7% assegura que la Unió Europea, i un 7,7% ho atribueix al rei. No obstant això, la majoria, un 41,3%, no sap a qui reconèixer-li-ho.