Quants independentistes estarien, avui, disposats a participar en accions de desobediència civil per aconseguir que Catalunya sigui un estat independent? Aquesta és una de les grans preguntes a les quals el Catalonia Global Institute (CGI) ha volgut donar resposta en la seva última enquesta, que ha obtingut uns resultats reveladors: més d'un 70% dels catalans independentistes hi formarien part. Aquesta entitat considera que al voltant de la meitat de la població total de Catalunya donaria suport a la independència i d'aquests, un 71,3% participaria en un moviment pacífic de desobediència civil per assolir-la. Així, conclou el CGI, una tercera part del conjunt dels catalans veuria amb bons ulls aquest moviment no violent per tal d'avançar en el procés independentista.
Aquesta disposició, però, va variant en funció de l'edat i de la zona de residència dels enquestats. Generacionalment, els més joves són els que s'hi mostren més a favor, amb un 76,9%, gairebé cinc punts per damunt de la mitjana. A mesura que augmenta l'edat es va reduint la voluntat: 71,7% entre els 30 i 44 anys; 69,6% entre els de 45 i 59; i un 69% dels independentistes de més de 60 anys. Per zones, el Catalonia Global Institute ha dividit els independentistes entre Barcelona ciutat, resta de l'àrea metropolitana, resta de la regió metropolitana i resta de Catalunya. Justament, és a la regió metropolitana de la capital catalana, sense Barcelona ciutat, on més predisposició hi ha d'entrar en aquest moviment no-violent, amb un 77,6%. El segueixen la resta de Catalunya, amb un 72,5% i Barcelona ciutat, amb un 69,9%. En canvi, l'àrea metropolitana, sense Barcelona ciutat, és on menys acceptació té aquesta idea entre els independentistes, amb només un 61,3% a favor, però segueix sent l'opció majoritària. A més, en la seva anàlisi, el CGI conclou que les dones són més proclius a voler participar en accions de desobediència civil per la independència.
Unes bases que no s'han rendit
Aquest estudi, fet a finals de gener a Catalunya és pioner i, per tant, no es pot comparar la seva evolució en els últims anys. Amb tot, apunten des del CGI "des del 2017 centenars de milers d’independentistes catalans han participat en accions massives de desobediència civil. Des del referèndum de l’1 d’octubre, passant per la vaga general del 3-O del 2017, fins al cicle de protestes en contra de les sentències de presó pels nou líders polítics i civils independentistes durant l’octubre del 2019". Per tot plegat, el que es recull en l'enquesta es correlaciona amb el comportament observat prèviament entre els independentistes i la voluntat majoritària de prendre part en accions de desobediència civil.
Aquest centre d'anàlisi es va crear a finals de gener del 2021, amb la intenció de dotar la societat catalana i les seves institucions d'una visió pròpia en la política internacional, "esdevenint un think-tank de referència pel que fa a la reflexió i l’elaboració de propostes" sobre les oportunitats de Catalunya i el seu paper en l'esfera internacional, segons detallava en el seu manifest fundacional. Ara, en un moment que "l'independentisme català es troba sense una estratègia clara i unitària i sense uns lideratges competents", aquesta primera enquesta revela que "les bases independentistes no s’han rendit". "Tot i l’atmosfera repressiva, una àmplia majoria dels independentistes responen que estarien disposats a prendre part en campanyes de desobediència civil no violenta per defensar la independència de Catalunya", conclou el CGI.