El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ja fa més de quatre anys que actua en funcions. A part de la problemàtica que això suposa per a la credibilitat del sistema judicial espanyol en general, tal com ja ha alertat la Comissió Europea, el govern dels jutges arrossega més d'any i mig de no poder fer nomenaments discrecionals als alts tribunals, a excepció del Constitucional. Això ha generat un total de 70 vacants a la cúpula judicial. La situació del Tribunal Suprem (TS) és especialment preocupant amb 18 places desertes, així que algunes sales se les enginyen per formar tribunals.
El CGPJ, 4 anys caducat
La llei encomana al CGPJ diverses funcions, des de la gestió de l'administració de justícia a la salvaguarda de la independència judicial, passant pel govern dels recursos humans, una tasca on destaca el seu poder per realitzar nomenaments, alguns de reglats i altres de discrecionals, amb l'objectiu d'anar omplint els buits que queden als diferents jutjats i tribunals per jutges i magistrats. Malgrat que es troba en funcions des del 4 de desembre de 2018, i que des d'aleshores ha perdut dos vocals --Rafael Fernández Valverde, per jubilació, i Victoria Cinto, per defunció--, el CGPJ ha pogut continuar treballant, amb excepció d'efectuar nomenaments discrecionals a la cúpula judicial perquè la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ), aprovada el març de 2021, prohibeix que un Consell caducat faci aquestes designacions.
La reforma de la llei del poder judicial deixa 70 places desertes
La modificació legal, ideada per la Moncloa com a mesura de pressió sobre el PP perquè pactés la renovació del CGPJ i que de moment no ha fet efecte, ha provocat al seu torn que les vacants sorgides en els alts tribunals durant aquests més de 20 mesos s'hagin quedat sense cobrir. Els seus efectes, en paraules del dimitit president de l'òrgan, Carlos Lesmes, han estat "devastadors". En el dia d'avui, hi ha 70 places desertes, la majoria en els tribunals superiors de justícia, que compten fins a 31 vacants, incloses diverses presidències; a què se n'afegeixen unes altres 20 en audiències provincials i una a l'Audiència Nacional.
El forat més gran el pateix el Suprem, on ja hi ha 18 vacants, la qual cosa suposa gairebé un 14% dels seus efectius. Les sales més perjudicades són les del Militar, el Social i la del Contenciós-Administratiu, sent aquestes dues últimes les sales que aglutinen la majoria de les reclamacions vinculades a les restriccions per la pandèmia de coronavirus. A més, la Sala Contenciosa Administrativa té pendent resoldre dos assumptes destacats: els recursos de PP, Cs i Vox contra els indults concedits als presos polítics independentistes; i el recurs formulat pel secretari del CGPJ, José Luis de Benito, contra el nomenament de Rafael Mozo com a president interí del Consell.