El reconeixement de l'Estat espanyol a Palestina ha sacsejat el tauler polític internacional els darrers dies. Juntament amb Irlanda i Noruega, Espanya se suma a la llista de països que reconeixen l'Estat palestí davant el rebuig d'Israel, que ha carregat amb duresa contra el govern espanyol. Tot i que la decisió ha estat molt polèmica, és àmpliament compartida pels ciutadans espanyols. Així ho indica el baròmetre del Real Instituto Elcano, en el qual es mostra cop el 78% dels espanyols estan d'acord amb reconèixer l'Estat de Palestina. 

Segons les dades del Real Instituto Elcano, el suport a reconèixer Palestina cala a la dreta i l'esquerra de l'espectre polític. Certament, els votants d'esquerres estan més a favor a reconèixer Palestina (94%), però entre els votants de dretes el 54% està a favor del reconeixement. Contra més estudis també hi ha més suport a l'Estat palestí, el 81% de qui ha fet estudis superiors és favorable davant 74% dels que només han cursat l'educació obligatòria. 

enquesta aprovacio reconeixament palestina
Font: Real Instituto Elcano

La solució dels dos Estats: cada cop més suport 

Si bé en el fet de reconèixer l'Estat palestí una àmplia majoria de ciutadans espanyols estan d'acord amb fer-ho, hi ha altres aspectes dels conflictes on hi ha menys consens. Per una banda, la solució al mateix conflicte desperta més discrepàncies, tot i que al llarg dels anys cada cop més espanyols aposta per la solució dels dos Estats. L'any 2021, el 40% dels ciutadans estaven a favor de la solució dels dos Estats, mentre que aquest 2024 el percentatge ha pujat fins al 60%. L'enquesta també apunta que a la resta d'Europa el suport als dos Estats també és majoritària. 

enquesta solució dos estats palestina
Font: Real Instituto Elcano

On rauen més discrepàncies és a l'hora d'apuntar a responsables. Pel que fa a qui té més responsabilitat en l'existència d'aquest conflicte al llarg dels anys, el 2016 la majoria d'espanyols (63%) assenyalaven a Palestina i Israel a parts iguals. Aquest 2024, el 44% culpa Israel i el 48% afirma que la responsabilitat es compartida. Al llarg dels anys, els que responsabilitzen Palestina no han superat el 10%. 

Pel que fa a la responsabilitat sobre la situació actual a Gaza el 50% dels enquestats apunta a Israel. El 34% considera que Israel i Palestina comparteixen culpes i el 16% només assenyala als palestins com a responsables. 

responsablitats israel palestina
Font: Real Instituto Elcano

"Per justícia i coherència"

Aquest dimarts, el Consell de Ministres aprova el reconeixement de Palestina com a Estat, una decisió que Espanya adopta amb Irlanda i Noruega, que ha provocat la ira d'Israel i que el president del Govern, Pedro Sánchez, ha afirmat que es fa per tres raons: "per pau, per justícia i per coherència".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!