Torna el 8-M i amb ell els actes per visibilitzar les discriminacions que pateixen les dones i per fer valdre i ressonar la lluita feminista, reivindicant totes les seves victòries però sense oblidar tot el recorregut que encara queda per fer. Aquest dimarts hi ha convocades diverses accions arreu del país on també està previst que hi participin membres del Govern, com avui han fet, que han celebrat un acte institucional pel Dia de la Dona Treballadora, encapçalat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i per la consellera d'Igualtat i Feminismes,Tània Verge. Tots dos han reivindicat la transformació feminista com a bandera d'aquest Govern: "Des d’aquesta Conselleria tenim clar que transformació feminista és necessitat de present i un imperatiu democràtic que compromet a totes les institucions del país", ha dit Verge.

L'acte ha comptat amb una amplíssima representació dels consellers del Govern però també del Parlament, amb la seva presidenta, Laura Borràs, i diversos membres de la Mesa. Més enllà dels discursos oficials d'Aragonès i Verge, el Govern ha volgut donar veu a la diversitat de la lluita feminista i per això ha convidat a debatre i reflexionar a diverses dones de diferents edats i col·lectius, i també hi ha hagut actuacions musicals del grup Roba Estesa, format únicament per dones.

 

En la seva intervenció el president Aragonès ha reivindicat que el feminisme és un compromís que s'ha d'exercir cada dia, i ha subratllat que prova d'aquest convenciment és la creació de la Conselleria d'Igualtat i Feminismes. Aragonès ha reclamat eradicar el patriarcat trencant rols imposats, i ha reconegut que malgrat que a tota la societat li agrada reconèixer-se com a societat moderna i avançada, no pot ser que encara es normalitzin realitats injustificables com el fet que les dones siguin excloses de situacions de poder, que les opinions dels homes siguin més escoltades i que les dones cobrin menys que els homes: "No podem normalitzar que el 51% del país, pel fet de ser dona, se senti insegura en qualsevol espai, també dins casa".

Així ho ha dit Aragonès, que també ha cridat a transformar la societat per fer-la més justa, i ha reivindicat que Catalunya sigui un país pioner en la igualtat. Sobre els reptes del Govern, ha dit ser coneixedor que les expectatives són molt altes, però ha assegurat que l'ambició és immensa i que assumeixen la transformació com un "repte majúscul", i ha reivindicat les institucions com les responsables de combatre les desigualtats, escoltant totes les veus: "El reconeixement col·lectiu és el primer pas".

Feminismes per aturar el feixisme

Per la seva banda la responsable màxima del Govern en aquesta matèria, Tània Verge, ha assegurat que el Govern ha arribat fins aquí -amb fets com la creació de la seva Conselleria- gràcies al moviment feminista, i ha recordat totes les dones feministes que han precedit la lluita. Ara bé, ha reclamat no quedar-se estancats i reclamar molt més, i ha cridat a deixar "la normalitat patriarcal per construir la normalitat feminista"

La consellera Tània Verge a l'acte institucional / Fotografia: David Zorrakino

La consellera ha reivindicat el dret a ser lliures de desigualtats, discriminacions, de violències masclistes, dels rols socials que assignen tasques de cura i domèstiques, de la pressió estètica. Així, ha sostingut que l'eradicació de totes aquestes qüestions és part indestriable de la transformació feminista, dels feminismes en plural, uns feminismes per aturar els peus "al feixisme i les guerres". 

 

El paper actiu dels homes

Abans de les intervencions pròpiament institucionals i just començar l'acte, moderat per les humoristes feministes Oye Sherman i Ana Polo, ha pres la paraula la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí, que ha estat l'encarregada de llegir la Declaració Institucional. En el text es carrega contra un patriarcat "que ho impregna tot de jerarquies", i es reivindiquen dos canvis com a imprescindibles. El primer, el paper actiu dels homes per identificar els comportaments masclistes propis; el segon, que hi hagi una resposta institucional a l'altura de la vitalitat del moviment feminista. "La transformació feminista és imparable", ha tancat.

Per part de les ponents convidades a l'acte, l'activista i comunicadora Desiré Bela-Lobedde ha cridat a no normalitzar la càrrega de les cures, la bretxa salarial ni les discriminacions viscudes, i ha carregat contra el predomini dels "cossos normatius blancs i el cabell llis". L'exdiputada Maria Olivares ha subratllat la lluita feta fins ara, però ha assegurat que queda molta feina per fer: "No podem dir que hem guanyat, podem dir que hem avançat". Des de la Comissió d'Igualtat de l'Institut Joan Puig i Ferreter, Leire Palazos i Aina Ferré han subratllat formes de discriminació dins les aules, com atribuir assignatures de ciències als nois i no a les noies, o que quan un alumne està malalt es digui allò de "trucar a la mare", atribuint la càrrega de les cures únicament a aquesta figura.

L'exjugadora d'Hoquei Anna Romero, per la seva banda, ha destacat les discriminacions en el món de l'esport, que condemna a les dones a entrenar en pitjors horaris per estar al servei dels horaris dels equips masculins o bé no comptar amb tants recursos. Finalment la delineant i activista trans Clara Palau ha carregat contra les mirades indiscretes de la societat cap aquest col·lectiu.